Podle expertů na IT udělal nejvyšší soud průlomové rozhodnutí

03.10.2012 9:11

Počítačoví experti vítají rozhodnutí Nejvyššího soudu, které přináší nové pohledy na problematiku zneužívání firemních počítačů k soukromým účelům. Zákon vcelku jednoznačně vymezuje možnosti zaměstnavatele, který je oprávněn omezit využívání firemních počítačů k soukromým účelům.

Podle expertů na IT udělal nejvyšší soud průlomové rozhodnutí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Postup zaměstnavatele při kontrole a dohledu nad činnostmi zaměstnanců při práci na PC nebyl jednoznačně upraven. Proto považujeme rozhodnutí Nejvyššího soudu jako průlomové,“ říká specialista na IT bezpečnost Jiří Pudich ze společnosti Premium Systems, která se dlouhodobě zabývá bezpečností. Ten také upozorňuje, že někdy může dohled na zaměstnanci zasahovat do deklarovaných práv a svobod.

„Je pravdou, že právě výkon kontroly a dohledu nad počítači zaměstnanců může v některých podobách zasahovat i do zákonem deklarovaných práv a svobod zaměstnanců nebo přinejmenším přinášet nepříjemná morální dilemata,“ upozorňuje bezpečností specialista Pudich.

Kontrolu musí dělat profesionálové

Podle IT odborníků by citlivá oblast kontroly měla být svěřena pouze dobře kvalifikovaným osobám nebo firmám, s vysokou mírou osobní a morální odpovědnosti. Kontrola nesmí být totiž vnímána jako úmyslné narušování soukromí či snaha o "špiclování". Naopak by se mělo jednat o neosobní dohled, který zaměstnavateli poskytuje přehled, zda jsou či nejsou firemní počítače vyžívány k účelům předem stanoveným.

Využitím např. vhodného bezpečnostního softwaru pak lze dosáhnout vyváženému stavu - zaměstnancům jsou známa jasná pravidla a zaměstnavatel má autoritu, která na ně formálně dohlíží. Je možno tak předejít extrémním případům, kdy činnost zaměstnance stahující si například dětskou pornografii na firemním počítači přináší zaměstnavateli více bezpečnostních rizik než užitku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tiskovky.info

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …