Podle senátorů by VTÚ měla využívat nejen armáda, ale i ostatní složky IZS

25.03.2015 21:49

Ukázku letového nasazení prototypu bezpilotního rotorového univerzálního systému (BRUS) a další klíčové projekty Vojenského technického ústavu viděli dnes členové Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu České republiky. Senátory v Praze – Kbelích přivítal ředitel státního podniku Jiří Protiva a náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Podle senátorů by VTÚ měla využívat nejen armáda, ale i ostatní složky IZS
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Ředitel státního podniku Jiří Protiva představil hostům unikátní schopnosti a organizační strukturu Vojenského technického ústavu (VTÚ), jakožto i aktuální aktivity ve výzkumu, vývoji a zkušebnictví jednotlivých odštěpných závodů VTÚ.

Ředitel Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany (VTÚL a PVO) Jiří Čuma poté prezentoval kompletní řadu bezpilotních prostředků, které více než třicet let vyvíjí a následně vyrábí kbelský odštěpný závod. Hostům ukázal také gyroskopicky stabilizovanou hlavici S250.

Ředitel Vojenského technického ústavu výzbroje a munice (VTÚVM) Slavičín Ján Roman přítomné seznámil s technickými parametry 60 mm lehkého ručního minometu ANTOS Commando a se škálou 60mm minometné munice. Ředitel Vojenského technického ústavu pozemního vojska (VTÚPV) Jaroslav Štrupl seznámil senátory s filtračním a ventilačním zařízením FVZ-98M (KP).

Senátorům ukázali letové nasazení bezpilotního prostředek BRUS

Další nejen statické, ale i dynamické ukázky proběhly před budovou VTÚ, kde senátoři zhlédli mobilní stožár AN-12, přepravní box Biobox a kompletní řadu bezpilotních prostředků s letovou ukázkou prototypu BRUS.

„Členy senátního výboru prezentace portfolia Vojenského technického ústavu velice zaujala. Přejeme si, aby ústav pokračoval v nastoleném trendu a měl, co nejvíce zakázek a spokojených klientů. Schopnosti VTÚ by měly být maximálně efektivně využity nejen pro resort obrany, ale i pro složky integrovaného záchranného systému. Škála projektů je velice široká, ale v poslední době nás velice zajímá oblast bezpilotních prostředků. Tady má ústav významné postavení a kapacity,“ řekl předseda výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu České republiky František Bublan.

Ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Protiva poděkoval senátorům za přijetí nabídky k prezentaci státního podniku a pozval je na návštěvu odštěpných závodů ve Vyškově a Slavičíně. „Prezentovali jsme se jako kvalifikovaný a spolehlivý obchodní partner s působností nejen do obranného a bezpečnostního průmyslu, ale i do civilního sektoru. Těší nás veliký zájem a pochvalná vyjádření ze strany senátorů k našim schopnostem,“ konstatoval Jiří Protiva a na závěr hodnotil návštěvu členů senátního výboru jako vzájemně produktivní.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…