Podle studie EU patří Open-source Aliance ke strategickým partnerům české vlády pro zavádění open-source technologií ve veřejné správě

01.12.2020 19:13

Evropská komise zveřejnila výsledky výzkumu, který pro program ISA provedl v letošním roce tým evropských služeb společnosti Wavestone.

Podle studie EU patří Open-source Aliance ke strategickým partnerům české vlády pro zavádění open-source technologií ve veřejné správě
Foto: Archiv P. Dovhomilja
Popisek: Předseda představenstva Open-source Aliance Pavel Dovhomilja

Spolek Open-source Aliance byl na základě zjištěných skutečností zařazen mezi strategické partnery české vlády pro zavádění open-source řešení ve veřejné správě. „Autoři studie ocenili, že Aliance poskytne nejen úložiště zdrojových kódů, ale doporučí konzultační společnosti a vypracuje metodické pokyny pro organizace, které hledají srovnání kvality jednotlivých open-source řešení,“ říká Pavel Dovhomilja, předseda představenstva Open-source Aliance.

Oblast digitalizace veřejné správy má ve své gesci Ministerstvo vnitra, uvádí studie. To je odpovědné za vývoj centrálního úložiště pro publikování softwaru s otevřeným zdrojovým kódem a sdílení zdrojových kódů ve veřejném sektoru. Na centralizované úrovni schvaluje ICT projekty veřejné správy hlavní architekt eGovernmentu na Ministerstvu vnitra, který stanoví národní politiky interoperability a řídí Národní architektonický plán. V rámci tohoto schvalovacího procesu hlavní architekt vyzývá subjekty veřejné správy, aby zvážily použití open-source pro řešení, která vyvíjejí.

Autoři výzkumu dále konstatují, že ačkoliv je česká vláda teprve na samém začátku v aktivním prosazování  použití open-source řešení ve veřejné správě, jsou zde různí strategičtí hráči, kteří se tento stav snaží změnit v rámci komunit. Existuje také řada iniciativ na úrovní místních a komunálních samospráv, které signalizují mezi občany a zaměstnanci státní správy ochotu přesunout se od proprietárního softwaru k open-source řešení.

Mezi strategické partnery vlády patří podle studie vedle Open-source Aliance například České centrum pro vědu a výzkum a spolek Otevřená města. „Součástí cíle Aliance je také spolupráce s podobnými organizacemi v rámci EU. Na začátku letošního roku jsme pořádali v Poslanecké sněmovně konferenci na úrovní V4 o využívání open-source ve veřejné správě, kde jsme si společně s kolegy z Polska, Slovenska a Maďarska vyměnili dosavadní zkušenosti a načerpali nové poznatky. Chtěli bychom stejnou akci zorganizovat také příští rok, samozřejmě, pokud nám to pandemická situace dovolí.“ dodává Pavel Dovhomilja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…