Podnět od Oživení vytíží významnou část kapacit ÚOHS

01.12.2015 18:56

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v minulém týdnu podněty k zahájení řízení z moci úřední od občanského sdružení Oživení, které se týkají uveřejňovacích deliktů více než 4 tisíc zadavatelů, jimž je vytýkáno údajných 20 490 pochybení.

Podnět od Oživení vytíží významnou část kapacit ÚOHS
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

To v praxi znamená, jako by Úřad obdržel 20 490 samostatných podnětů, neboť každé pochybení musí Úřad samostatně prověřit a posoudit, a v případě zjištění pochybení o každém z nich samostatným výrokem rozhodnout. Úřad již začal tvrzená pochybení prověřovat.

Úřad se v minulosti v reakci na různá prohlášení jednoznačně vyjádřil, že na rozdíl od některých médií a politiků nepovažuje uveřejňovací delikty zadavatelů za bagatelní a nevýznamné. Naopak řádné uveřejňování údajů o veřejných zakázkách je důležitou součástí transparentnosti celého procesu.

Na zpracování podání od Oživení však bude muset ÚOHS vyčlenit významnou část svých kapacit, neboť běžně je schopen ročně prošetřit stovky, maximálně jednotky tisíc pochybení ve veřejných zakázkách. Vzhledem k množství vyčleněných zdrojů je možné, že Úřadu budou chybět při prověřování ekonomicky řádově významnějších deliktů v probíhajících zadávacích řízeních a nebude tak schopen efektivně zabraňovat mnohem závažnějším pochybením zadavatelů.

Zahlcení Úřadu Oživením tvrzenými, strojově vygenerovanými, údajnými pochybeními tisíců zadavatelů v konečném důsledku může narušit přezkum (především rychlost přezkumu) veřejných zakázek a přes snad dobré úmysly podatele jde o kontraproduktivní krok v úsilí o kultivaci zadávacího prostředí v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…