Podnik Lesy ČR otevřel na Klatovsku naučnou stezku

19.05.2015 19:42

Naučnou stezku „Z Hamrů na Ostrý“ na Klatovsku v Plzeňském kraji otevřel 15. května pro veřejnost státní podnik Lesy ČR. Úprava sedmikilometrové stezky přišla na 702 tisíc korun. Jedná se o náročnější, ale bezpečnou turistickou trasu, kterou zvládnou i rodiče s menšími dětmi.

Podnik Lesy ČR otevřel na Klatovsku naučnou stezku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Trasa vede malebnou krajinou z Hamrů po převážně upravených značených cestách. O fauně, flóře, historii kraje i způsobu hospodaření v tamějších lesích se turisté dočtou na čtrnácti informačních tabulích. Na trase byly instalovány také dvě stání pro kola a čtyři odpočívadla. Po novém kamenném chodníku je možné dojít na jeden z nejznámějších vrcholů Šumavy - Velký Ostrý v nadmořské výšce 1293 metrů. Po závěrečném více než kilometrovém stoupání čeká turisty odměna - nádherné výhledy na Královské hvozdy a šumavské podhůří, ale také do vzdálenějších částí jihozápadních Čech i sousedního Bavorska. „Za příznivé viditelnosti je možné dohlédnout až k alpským vrcholkům v oblasti Dachsteinu,“ uvedl klatovský lesní správce Libor Hanzlík.

Kromě podniku Lesy ČR, který stezku dotoval z Programu 2020 určeného na podporu veřejného zájmu, se na úpravě cesty a tvorbě informačních tabulí podílela také obec Hamry a Hubert Falkner, předseda Bayer. Wald – Verein (bavorského lesního spolku).

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…