Podnikatelské odbory: Jsme proti povinnému přijímání bezhotovostních plateb

18.02.2024 16:13 | Tisková zpráva

Bezhotovostní platby jsou moderním a oblíbeným způsobem placení. Bezhotovostní platby jsou ovšem komerčním produktem bank a karetních společností. Jejich lobbisté, a to i ti v Poslanecké sněmovně, se však urputně snaží prosadit povinnost přijímat bezhotovostní platby. Snaží se tu povinnost dokonce i uzákonit! To považujeme za nehoráznou a neoprávněnou podporu soukromého byznysu bank a karetních společností.

Podnikatelské odbory: Jsme proti povinnému přijímání bezhotovostních plateb
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

PODB jsou jednoznačně proti tomu, aby přijímání bezhotovostních plateb bylo povinné. Víme a oceňujeme, že bezhotovostní platby mají pro podnikatele svůj přínos a výhody. Ale proč by náklady na tento byznys banky měli nést právě podnikatelé a živnostníci?

Chtějí-li banky rozšiřovat tento byznys, pak nesmí svoje náklady za provoz své služby přenášet na podnikatele a živnostníky. Tvrdíme, že jediný správný a spravedlivý způsob je motivování podnikatelů a živnostníků k přijímání bezhotovostních plateb. Pokud nebudou zatěžovat podnikatele poplatkem za přijatou platbu, pokud jej vybaví terminály bez nákladů pro něj, bude jistě mnohem snazší podnikatele přesvědčit. A musí někdo bance její službu zaplatit? Pakliže ano, pak to musí být jedině ten, kdo službu konzumuje – zákazník. Tak co bankám brání v rozvoji jejich bezhotovostního byznysu?

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

Předseda PODB Radomil Bábek se v Poslanecké sněmovně zúčastní dalšího kola jednání, kde se banky, karetní společnosti a někteří poslanci pokusí prosadit povinnost přijímat bezhotovostní platby. K chystanému jednání na toto téma v poslanecké sněmovně nás zajímá váš názor. Pokud se vás tato problematika týká, a máte s bezhotovostní platbou či jejím nepřijímáním jakoukoli zkušenost, odpovězte nám prosím na několik otázek (nebo nám prostě napište pár řádků, ať víme, co si o tom myslíte a jak se k tomu stavíte).

  1. Přijímáte nebo nepřijímáte bezhotovostní platby? A proč ano či ne? Dále prosím odpovídejte, pokud bezhotovostní platby přijímáte:
  2. Platební terminál jste zakoupili, nebo jej máte pronajatý?
  3. Kolik pořízení/pronájem platebního terminálu stojí? 
  4. Setkali jste se s přesvědčováním, či dokonce s nátlakem, abyste začali přijímat bezhotovostní platby?
  5. Jaké procento z přijaté platby odvádíte bance/karetní společnosti?
  6. Máte spočítáno, jakou částku asi odvedete měsíčně bance jako podíl z přijatých plateb? 
  7. Pokud by byla zavedena povinnost přijímat bezhotovostní platby, zvýší to podle vás kontrolní aktivitu úředníků? 
  8. Co byste vzkázali politikům, kteří další povinnost pro živnostníky a podnikatele - přijímat platební karty - podporují?

Za odpovědi děkujeme.

Vaše Podnikatelské odbory
e-mail: info@podb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …