Podnikatelské odbory: Očekáváme změnu, doufáme ve změnu, těšíme se na změnu

16.12.2021 12:08 | Tisková zpráva

Covid a s ním spojená krize je jen část problému. Naše země již několik let zase nevzkvétá. Covid, ač ho mnozí označují za příčinu, je jen katalyzátorem, a problémy jen obnažil a jejich eskalaci urychlil. Vzpomínáte? Živnostníci jsou paraziti. Drobné podnikání je na prd. Zaklekneme na ně.

Podnikatelské odbory: Očekáváme změnu, doufáme ve změnu, těšíme se na změnu
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Díky výsledku voleb do Poslanecké sněmovny a navzdory vůli prezidenta se rodí nová vláda, která změnu slibuje, a žádné hájení – neb na to není čas – ministry nečeká. Podnikatelské odbory, které jsou největším profesním spolkem v zemi, chápou, že změna společenské atmosféry nebude snadná a rychlá. Je zřejmé, že to nebude bezbolestné a nepůjde jen o řešení problému jménem Covid.

Výzva Podnikatelských odborů nově se rodícímu vládnímu kabinetu: Změňte přístup ke „covidu“, zastavte boj proti občanům ve jménu covidu, nedělejte krizi tam, kde není

1. Informujte pravdivě a nevytvářejte smyšlené viníky

Svalování viny na malé podnikání (lyžaře, Pražáky, hospodské, trhovce...) je kontraproduktivní, jen vyhrocuje situaci a problém násobí. Vágní formulace, neexistující analýzy, nefunkční semafory a pochybné „bavorské“ modely nic neřeší, jsou pouhým nástrojem propagandy.

Očekáváme změnu a osobní odpovědnost ministrů. Namísto příkazů a zákazů vysvětlujte a přesvědčujte; dosáhnete více a ve společnosti budou lepší vztahy. A nevyvolávejte nepřátelství vůči drobnému podnikání, jako by ono bylo zdrojem a původcem koronakrize – není to pravda!

2. Hledejte elementární spravedlnost a společný smysl

V koronakrizi je v ekonomické, ale i společenské oblasti jen jeden poražený – drobné podnikání. Živnostníkům a malým podnikatelům stát zavřel krámky a zakázal jim pracovat! Na ně navalil spoustu nových povinností, zákazů a příkazů. Oplátkou jim nabídl jakousi almužnu v podobě takzvaného kompenzačního bonusu. A pak jsou tu velké firmy a státní zaměstnanci, kterým stejný stát poskytl úlevy, výhody a plný plat, včetně odměn. Tento stav není normální a společensky udržitelný, a ekonomicky je neúnosný a pro stát zničující a devastující. 
Očekáváme změnu a korektní přístup vlády. Pro začátek stačí malé, ale všem srozumitelné kroky. Zrušte nesmyslné plošné restrikce. Nastavte jeden metr, pro všechny předvídatelné a srovnatelné podmínky. Krizi nevyrábějte, ale řiďte. Nevytvářejte ad hoc novou protikrizovou legislativu. Jednejte dle osvědčených krizových modelů a scénářů. Pokud už je nutné kvůli epidemii někomu „zavřít krám“, či někoho omezovat, pak musí být veškeré restrikce v souladu s platnými zákony, a především musí být souběžně zavedena bezodkladná a plná satisfakce poškozených a plná náhrada jejich ztrát. 

3. Nenechte působit strach a zveřejňujte návrhy dopředu

Společnost je rozdělená a rozjitřená, lidé se stali přecitlivělými na jiný názor. Lhaní, mlžení a protichůdné výroky. Mlžení o strategiích, kterým nikdo nerozumí. Uměle vytvořené a podporované nepřátelství jedněch vůči druhým. Účelové změny v postojích a v informacích, tak, jak se zrovna hodí ministrům, samozvaným expertům, velkým korporacím a farmaceutickým firmám. To jsou nepřijatelné aspekty dosavadního působení končící vlády. Pod jejím vedením jsme dosáhli toho, že velká část občanů přestala důvěřovat státu. Narůstající strach a frustrace fungují ve společnosti jako časovaná bomba.

Očekáváme změnu a seriózní plán pro řešení krize. Komunikujte a pojmenovávejte věci včas a na rovinu. Každé omezení, veškeré zákazy a příkazy, pokud jsou nezbytné, musí být srozumitelně a řádně odůvodněny. Ruku v ruce s nimi musí být společnost plně informována, bez příkras a selekce informací. Musí začít fungovat programy osvěty a prevence, které končící vláda zcela ignorovala. Je nutné zastavit kampaň vedenou vládou a jejími lidmi proti lidem, kteří mají jiný názor. Mluvte se všemi občany, informujte pravdivě, nic nezamlčujte a nevybírejte, co nám říct – nejsme malé děti.

4. Vyměňte boj za spolupráci a představte obnovu funkčního státu

Boj, válka, zákaz, příkaz, tragédie a katastrofa. Tak vypadá dosavadní rétorika „zvládání“ koronakrize. Vláda, toho času v demisi, si uzurpovala veškerou moc a používala (a dosud užívá) ji k ovládání „nesvéprávných“ občanů. Zneužila každý legislativní nástroj, který měla k dispozici – krizový zákon, nouzový stav, pandemický zákon i zákon o ochraně veřejného zdraví. Vláda dělala kšefty s Čínou. Vláda vydávala protiprávní opatření, která pak porušovali i ministři. Vláda a její členové ignorovali rozhodnutí soudů a opakovaně prolongovali nelegální stav. To vše se dá shrnout do jedné krátké věty: Vláda si dělala, co chtěla, bez ohledu na potřeby a zájmy občanů a jejich země. Vláda jednala proti zájmům občanů a země.

Očekáváme změnu. Změňte postoj k občanům, a berte je jako sobě rovné. Změňte perspektivu a podporujte potenciál drobného podnikání. Služby, které jsou doménou drobného podnikání, tvoří 2/3 HDP a jsou hybným motorem prosperity. Drobní podnikatelé nejsou paraziti, naopak, jsou základem naší ekonomiky. Vláda musí řádně spravovat stát a vytvářet předvídatelné ekonomické prostředí. Diskuze proto nesmí být vedena o nás bez nás, diskuze nesmí být vedena ani kdo z koho. Diskuze je prostředkem k nalezení toho nejlepšího pro občany. A podnikatelé a živnostníci jsou občané, nebo ne?

Zastavte se a naslouchejte. Mluvte s námi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…