Podnikatelské odbory: Výzva Vládě ČR

24.02.2021 14:21

Podnikatelské odbory vyzývají vládu, aby neprodleně zahájila proces odškodňování živnostníků a malých podnikatelů poškozených opatřeními vlády v období koronakrize, a to především s přihlédnutím k nálezu Ústavního soudu v této věci.

Podnikatelské odbory: Výzva Vládě ČR
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Vážený pan
Ing. Andrej Babiš
předseda vlády ČR
Úřad vlády ČR
nábřeží Edvarda Beneše 4
Praha 1 - Malá Strana 118 01

Výzva Vládě ČR

Podnikatelské odbory vyzývají vládu, aby neprodleně zahájila proces odškodňování živnostníků a malých podnikatelů poškozených opatřeními vlády v období koronakrize, a to především s přihlédnutím k nálezu Ústavního soudu v této věci.

Vážený pane premiére, vážené ministryně, vážení ministři,

Vláda ČR zakázala živnostníkům a drobným podnikatelům pracovat. Díky vládním protiepidemickým opatřením řada z nich ukončila podnikání, další jsou na hraně krachu a jejich rodiny už měsíce živoří. Nález Ústavního soudu v souvislosti se zrušením zákazu maloprodeje a služeb je jednoznačný. Zavření malých obchodů a zákaz služeb byly vyhlášeny v rozporu se zákony ČR. Je úkolem vlády neprodleně uspokojit oprávněné nároky všech živnostníků a malých podnikatelů, kteří byli díky nezákonným restrikcím poškozeni. Žijeme-li v právním státě je náhrada škody a ušlého zisku ten první krok, který, spolu s omluvou, zodpovědná politická reprezentace státu udělá.

Podnikatelské odbory upozorňují, že pro uplatnění náhrady škody a ušlého zisku není zapotřebí vytvářet žádnou novou legislativu, protože:

  1. Zákaz služeb a prodeje v maloobchodech byl schválen v rámci krizového zákona a náhrada škody může být ihned podle tohoto zákona vyplácena.
  2. Vláda může postupovat např. i podle občanského zákoníku, kde je myšleno obecně na náhradu újmy.
  3. V neposlední řadě je možné postupovat i podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, která vznikla nesprávným úředním postupem, což potvrdil právě zmíněný nález Ústavního soudu (sp. zn. Pl. ÚS 106/20 dne 22. února 2021). V souvislosti s tím se značným znepokojením sledujeme výroky některých vládních představitelů (např. ministr Karel Havlíček), kteří nález Ústavního soudu, i právo na odškodnění, zpochybňují.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Podle Podnikatelských odborů je nepřijatelné, aby vládní představitelé hledali právní kličky, aby se výplatě náhrad za škodu vyhnuli. Je nepřijatelné, aby vicepremiér Havlíček tvrdil, že zavření maloobchodu a služeb nevnímá jako protiústavní, když právě tuto skutečnost potvrdil Ústavní soud. Je nepřijatelné, aby vicepremiér Hamáček říkal, že škody nezpůsobila protizákonná vládní opatření, ale epidemie – živelná katastrofa – které nešlo čelit jinak, než zákazem maloobchodu a služeb. Ústavní soud a následně i Senát Městského soudu v Praze konstatoval, že vláda jednala protiprávně.

Vláda musí své chyby napravit. Oprávněné nároky živnostníků a malých podnikatelů ve službách a maloobchodu jsou jen drobnou náhradou za škody, které vláda svým protiprávním konáním ve společnosti způsobila.

Podnikatelské odbory vyzývají vládu k neprodlenému zahájení odškodňování a vypořádání oprávněných nároků, které vznikly živnostníkům a malým podnikatelům jako následek vládních opatření a které jsou podpořeny nálezem Ústavního soudu. Žijeme-li v právním státě, musí vláda neprodleně odškodnit malé podnikatele a živnostníky, kteří byli díky vládním opatřením poškozeni!

V Praze dne 24. 2. 2021

Za Podnikatelské odbory

Radomil Bábek
předseda výboru

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s., mají více než 14 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Výzva byla rozeslána:
premiér, ministři
poslanci a senátoři
média

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …