Policie ČR: Alkohol, drogy a mládež 2021

26.10.2021 9:15 | Tisková zpráva

V nadcházejících dnech spojených s podzimními prázdninami se policisté ve spolupráci s dalšími orgány státní správy při celostátních preventivních kontrolách opět zaměří na zakázaný prodej alkoholu dětem.

Policie ČR: Alkohol, drogy a mládež 2021
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Bezpečnostní opatření, které tematicky navazuje na tzv. akci HAD (hazard, alkohol a děti - ZDE) realizovanou v předchozích letech, si klade za cíl preventivně působit v provozovnách, které jsou častým místem setkávání mládeže a souvisejícím zakázaným prodejem alkoholu.

Pozornost policistů, strážníků městských a obecních policií, pracovníků orgánů sociálně-právní ochrany dětí, živnostenských úřadů, ale také České obchodní inspekce, hygienických stanic a Celní správy ČR se v regionech napříč celou Českou republikou proto zaměří na vytipovaná restaurační zařízení, kluby, bary, zábavní podniky, ale i venkovní akce spojené s prodejem alkoholu. Kontrolám se nevyhnou ani různé prodejny, od supermarketů po večerky, kde zaznamenáváme dlouhodobější problémy s porušováním zákazu prodeje alkoholu či tabákových výrobků osobám mladším 18 let, či podniky, které provozují herní zařízení.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

„O důvodech nastavení věkových limitů u prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků či hazardních her není třeba diskutovat. Dětský organismus i psychiku zmiňované faktory dokáží zásadně poškodit. Snažíme se proto v této oblasti působit preventivně nejen v rámci běžné dohledové činnosti, ale také při těchto intenzivních součinnostních akcích. Ty osobně vnímám nejen jako nástroj postihu těch, kdo neoprávněně dětem alkohol či jiné zakázané výrobky či služby poskytnou, ale také jako apel ke společnosti, že je třeba se tématem stále zabývat,“ popisuje hlavní cíle a motivaci bezpečnostního opatření ředitel služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Petr Sehnoutka.

Že je třeba se problematice věnovat potvrzují i odhalení v dosavadní „akci HAD“. Každoročně jsou při součinnostních kontrolách zjištěny stovky dětí do 18 let pod vlivem alkoholu. V roce 2019 se jednalo o 522 opilých dětí, přičemž 70 z nich nebylo ještě ani 15 let. V loňském roce nebylo obdobné bezpečnostní opatření realizováno z důvodu pandemie a navazujících omezujících opatření.

Vzhledem k tomu, že je cílem především prevence, doplňují kontroly provozoven preventivní besedy s dětmi ve školách se zaměřením na zvyšování právního vědomí v oblasti závislostí. Ty jsou realizovány ve všech regionech již od září a budou pokračovat i v následujících dnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…