Policie ČR: Dvousetmilionové krácení daní

31.08.2019 16:31

Kriminalisté brněnské expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) uzavřeli vyšetřování případu rozsáhlého krácení daní. V těchto dnech navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze podat obžalobu na 4 obviněné osoby.

Policie ČR: Dvousetmilionové krácení daní
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V dané věci se jedná o obchodování s pohonnými hmotami, které byly od roku 2012 nakupovány několika obchodními společnosti v jiném členském státu Evropské unie a následně prodávány na území České republiky. Finanční částky, inkasované za prodej pohonných hmot, však dle našich závěrů nemohly postačovat k úhradě kupní ceny, spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Kriminalisté NCOZ došli k závěru, že od počátku obchodů zde byl úmysl krátit daň z přidané hodnoty, která nebyla odvedena. Celková škoda na neodvedené DPH byla vyčíslena na cca 209 milionů korun.

Prováděním finančních transakcí přes bankovní účty několika obchodních společností mělo docházet k znesnadnění zjištění původu peněžních prostředků, které pocházely z daňové trestné činnosti. Kriminalisté došli k závěru, že tímto způsobem došlo k zastření cca 70 milionů korun, které měly být vybrány a použity pro osobní potřebu.

Tři muži jsou stíháni pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (dle § 240 odst. 1, odst. 3 trestního zákoníku). Jeden z těchto obviněných je dále stíhán pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti (dle § 216 odst. 1 písm. a, odst. 3 písm. b, odst. 4 písm. b, c trestního zákoníku). V dané věci je ještě obviněna jedna žena a to z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti (dle § 216 odst. 1 písm. a, odst. 3 písm. b, odst. 4 písm. b, c trestního zákoníku).

Trestní stínání všech osob je vedeno na svobodě. Spisový materiál byl již předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze s návrhem, aby na všechny obviněné osoby podal obžalobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…