Policie ČR: Hledaní zločinci se neschovali doma ani v zahraničí

27.06.2023 7:05 | Tisková zpráva

Kolegové z odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky zadrželi za prvních pět měsíců tohoto ruku 9 hledaných osob na území České republiky. Ve spolupráci s partnerskými jednotkami v zahraničí zadrželi dalších 6 osob, na které byly vydané zatýkací rozkazy justičními orgány České republiky.

Policie ČR: Hledaní zločinci se neschovali doma ani v zahraničí
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Pět osob zadržených v České republice bylo v pátrání zejména na základě příkazu soudu k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Ve třech případech se jednalo o evropský zatýkací rozkaz a v jednom o mezinárodní zatýkací rozkaz. Tři z těchto případů měly mezinárodní přesah a pátrání probíhalo v rámci sítě ENFAST (Evropská síť týmů cíleného pátrání po mezinárodně hledaných osobách).

Vybrané úspěšné případy


  • Na konci ledna 2023 byl po několikaměsíčním pátrání vypátrán a zadržen muž, na kterého vydal soud příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody v trvání 11 let za výrobu a distribuci drog. Muž často měnil místa svého úkrytu. O to se pokusil i v době zadržení. Zasahující policisté jej přistihli při snaze skrýt se pod postelí.
  • V březnu letošního roku se policistům podařilo na Třebíčsku lokalizovat muže, který se vyhýbal nástupu výkonu trestu odnětí svobody pro závažnou mravnostní trestnou činnost, za kterou byl odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 8 let. Muž byl zadržen a dodán do nejbližší věznice.
  • Rovněž v březnu zadrželi kolegové z Brna muže, na kterého byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Ukrýval se mimo své běžné bydliště, a pokračoval v páchání trestné činnosti, zejména krádeží. Na místě zasahující policisté našli muže zastlaného v úložném prostoru postele, kde se pokusila ukrýt jeho partnerka.
  • V dubnu 2023 byl v severních Čechách zadržen cizinec, proti kterému je vedeno trestní řízení v USA pro mravnostní trestnou činnost páchanou na dětech. Muž se ukrýval v Německu, občas zavítal i do České republiky. Právě při jedné z těchto cest byl policisty zadržen. Vyšlo najevo, že zrovna působil jako lektor pro zahraniční školu a pohyboval se mezi dětmi ve věkové skupině odpovídající jeho preferencím. Muž je aktuálně, z rozhodnutí soudu, ve vydávací vazbě a USA usilují o jeho vydání k trestnímu řízení.
  • V květnu 2023 se po krátkém, intenzivním pátrání podařilo ve východních Čechách zadržet cizince podezřelého z pokusu vraždy, které se měl dopustit ve Spolkové republice Německo. Muž se ukrýval, pod smyšlenou totožností, v komunitě cizinců a zadržení jej překvapilo, v případě odsouzení trest odnětí svobody až na 15 let.
  • Dalším květnovým zadrženým byl český občan, na kterého vydalo Španělsko evropský zatýkací rozkaz pro podezření z loupeže a zabití. Muž se ukrýval v domě na kraji Prahy a vycházel pouze výjimečně. Při zákroku v domě policisté zajistili i pěstírnu konopí. Na této akci se podíleli i kolegové z pražské kriminální policie. Muži hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až 20 let.

Díky spolupráci v rámci Evropské sítě cíleného pátrání ENFAST se podařilo zadržet několik uprchlíků před zákonem, ukrývajících se v zemích Evropské unie.

  • Jednou z těchto osob byla žena, odsouzená na 12 let odnětí svobody pro drogovou trestnou činnost. Ukrývala v Nizozemí. Nizozemská jednotka ENFAST ženu zadržela a předala justičnímu orgánu.
  • Na začátku května 2023 zadrželi policisté v Itálii muže, který se dlouhodobě ukrýval před justičními orgány České republiky. Díky spolupráci ENFAST a Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci (ŘMPS) se v průběhu pátrání podařilo získat informaci o místě jeho aktuálního pobytu. Díky rychlé reakci italských kolegů byl muž zadržen. O jeho předání nyní rozhoduje italská justice.
  • Obdobně úspěšná byla v květnu spolupráce s kolegy ve Francii, kde se ukrýval český občan, na kterého byly vydány dva evropské zatýkací rozkazy. Muž se pohyboval zejména po jižní části Francie a policistům se dařilo monitorovat jeho pohyb. Díky úzké a přímé mezinárodní policejní spolupráci byl muž zadržen ve Štrasburku, kde nyní čeká ve vazbě na rozhodnutí o předání do České republiky.
  • Mezi osobami zadrženými v rámci sítě ENFAST je nutno zmínit muže hledaného pro závažnou násilnou trestnou činnost. Hledaný, původem ze zemí bývalé Jugoslávie, unikal dlouhá léta. Policistům se však trpělivou prací podařilo získat jeho novou falešnou totožnost. Právě díky odhalení jeho nové totožnosti byl zadržen při pokusu o překročení státní hranice v Řecku. Aktuálně je ve předavácí vazbě a čeká na převoz do České republiky..

Projekt ENFAST si klade za cíl zvýšit bezpečnost v rámci Evropské unie zlepšením efektivity při pátrání a zatýkání mezinárodně hledaných zločinců, kteří spáchali závažné trestné činy. ENFAST je síť policistů, kteří jsou v režimu 24/7 a mohou okamžitě podniknout kroky k nalezení a zatčení mezinárodně hledaných zločinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

16:13 Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

Tržby v maloobchodě se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Tržby za pro…