Policie ČR: Kontingent „Makedonie 50“ splnil úkol a je zpět v Česku

26.04.2023 19:15 | Tisková zpráva

Nejdelší zapojení českých policistů v boji proti nelegální migraci na Balkáně je u konce.

Policie ČR: Kontingent „Makedonie 50“ splnil úkol a je zpět v Česku
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Od začátku února 2016 do minulého týdne působil v rámci bilaterální spolupráce český policejní kontingent na hranicích Severní Makedonie a Řecka. Naše reakce na migrační krizi roku 2015 byla velmi rychlá a razantní - znamenala postupné vyslání desítek a desítek policistů od Maďarska, Slovinska, Srbska i Severní Makedonie.

Jediným úkolem českých policistů byla ve všech lokalitách pomoci místním kolegům při zabránění nelegální migrace, která směřovala do EU.

Stěžejním projektem se v průběhu let stala právě Severní Makedonie, kam bylo od roku 2016 vysláno více než 1800 policistů (z toho 147 žen), 47 psovodů se služebním psem, v kontingentech čítajících od 27 do 40 osob, ale třeba také 47 vozidel termovize a v každém kontingentu v průměru 12 terénních vozidel. Při prvních vysláních se jednalo o vozidla Hyundai ix35 a Volkswagen Amarok. Pro výkon služby v náročném balkánském terénu je postupně vozidla nahradila vozidla Land Rover Discovery, Land Rover Defender a Toyota Land Cruiser. V několika posledních letech bylo součástí používané techniky také několik čtyřkolek.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Díky profesionálnímu výkonu služby v oblasti makedonské Gevgelije se policistům na různých místech v pohraničí i přímo na hranici, v autobusech, osobních vozidlech i vlacích podařilo zadržet 50 tisíc nelegálních migrantů a desítky převaděčů, pro které se nelegální migrace stala výnosným obchodem. V mnoha případech šlo nelegálním migrantům díky složitým terénním a klimatickým podmínkám o zdraví a v několika případech i o život.

Rychlý zásah českých policistů zachránil život těžce zraněným migrantům, například po pádu z velkých výšek, pádu pod kola vlaku, nebo například v loňském létě při nálezu desítek migrantů uzavřených v nákladních kontejnerech vlaku, kde u mnoha z nich došlo ke kolapsovým stavům v důsledku extrémních teplot a nedostatku tekutin. Bez časného zásahu policistů i zdravotníků mohl mít nástup do kontejneru pro migranty fatální následek.

Zdravotní komplikace samozřejmě mohou postihnout i samotné policisty a také tomu tak bylo, od různých lehkých zranění – podlitin, vyvrknutí kotníku, tržných ran, až po vážnější stavy, které si vynutily předčasné stažení některých policistů zpět do ČR k odbornému léčení.

Samostatnou epizodou bylo covidové období, které stálo za několikaměsíčním přerušením působení policistů v Severní Makedonii. V létě 2021 byla při povinném testování policistů před odjezdem do ČR zjištěna pozitivita na tuto chorobu u téměř třetiny ze 40 policistů. Po krátké izolaci přímo v hotelu českého kontingentu a intenzivní komunikaci s partery v zahraničí bylo nutné zajistit přesun kontingentu zpět do ČR. To se však v době uzavřených hranic a přísných covidových opatření stalo velmi složitým úkolem, který se nakonec podařilo vyřešit společně s armádou, která po cestu ze Severní Makedonie poskytla vojenský speciál. Část kontingentu odcestovala pozemní cestou ve služebních vozidlech a pozitivně testovaní s malým doprovodem speciálem AČR. Nikdo z pozitivně testovaných policistů neměl vážný průběh nemoci a po maximálně týdenní izolaci v ČR nastoupili do služby na své domovské útvary.

Pro některé z přepravovaných policistů to byl již druhý let armádním speciálem z této balkánské země. V roce 2016 se rotace dvou kontingentů uskutečnila také letecky, letadlem CASA. Let v době covidu byl zajištěn letadlem Airbus.

Po dopravních zajímavostech v přepravě kontingentu za zmínku stojí i nesčetná pronásledování vozidel převaděčů, ať už šlo o kamiony, SUV, terénní vozidla nebo luxusní limuzíny různých značek. Ve většině případů se jednalo o osobní vozidla určená pro přepravu přesného počtu osob, která však dokázal převaděč obsadit násobky pasažérů. V případě kamionů určených pro přepravu nákladu se jednalo i o stovky pasažérů a u osobních vozidel se počty velmi často dostávaly k patnácti osobám v jednom autě. Zajímavé číslo je také počet vyslání jednoho policisty – rekordmanem v počtu výjezdů do Severní Makedonie je policista ze Zlína, který byl díky své jazykové vybavenosti v Gevgeliji nasazen 19x.

Mnohaletá zkušenost policistů z různých míst balkánské migrační cesty měla velký význam i při zvládaní loňského přílivu nelegálních migrantů na naše území ze Slovenska a několikaměsíčního uzavření společné hranice se zavedením kontrol.

„Kolegyně a kolegové, kteří se do ostrahy makedonsko-řecké hranice v uplynulých letech zapojili, zaslouží poděkování nejen za svůj příspěvek ke zvyšování bezpečnosti uvnitř Schengenského prostoru, ale také za to, že významně přispěli k budování dobrého jména Policie České republiky v zahraničí“, říká policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek

Ukončením bilaterální spolupráce v Severní Makedonii neznamená ukončení našeho působení v této zemi. Součástí nově zahájené operace agentury Frontex je i 6 českých policistů.

„Jsme připraveni se i nadále podílet na aktivitách, které pomáhají zmírňovat dopady nelegální migrace do evropských zemí. Agentuře Frontex jsme nabídli možnost zužitkování našich zkušeností a na jejich výzvu vysíláme 6 policistů, kteří budou na makedonsko-řecké hranici působit do konce roku“, uzavřel policejní prezident.

Makedonie v číslech:
Policistů – 1800 (147 žen)
Služebních psů – 47
Termovizní vozidla – 47
Terénní vozidla - 600
Zadržených migrantů – 50 000
Nejvyšší počet vyslání na policistu – 19
Doba působení – 2/2016 – 4/2023

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…