Policie ČR: NCOZ ukončila vyšetřování případu Počítač

05.12.2017 13:27

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem POČÍTAČ, který se týkal krácení daní při obchodování s fiktivním zbožím. Zároveň státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat 11 osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Policie ČR: NCOZ ukončila vyšetřování případu Počítač
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V tomto případě jde o skupinu osob, které nejméně od ledna 2008 do června 2011 měly vzájemně fiktivně obchodovat a na základě těchto fiktivních obchodů uplatňovat u místně příslušných finančních úřadů v Plzni a Praze vyplacení neoprávněných nadměrných odpočtů DPH.

Organizátorem této trestné činnosti měl být francouzský státní občan a jeho družka (občanka ČR). Ti podle závěrů kriminalistů NCOZ měli řídit skupinu nejméně 55 společností, do jejichž statutárních orgánů měly být účelově dosazovány osoby v pozicích tzv. bílých koní. Osoby však nevěděly nic o povaze podnikání jednotlivých společností, nevedly účetnictví, nevystavovaly faktury a nevyvíjely žádnou činnost. Doklady o fiktivní obchodní činnosti měli vystavovat hlavní organizátoři této trestné činnosti. Předmětem plnění na fakturách bylo různé zboží, zejména se jednalo o počítačové součásti a další elektroniku, jejichž celkově deklarovaná hodnota dosahovala cca 450 milionů korun.

Vyšetřování této trestné činnosti bylo časově velmi náročné, a to vzhledem k velkému množství tzv. právních pomocí do zahraničí. K zadokumentování činnosti byl zřízen společný vyšetřovací tým s francouzskou celní a vyšetřovací službou. Koordinaci a pomoc při vyřizování právních pomocí zajišťoval národní člen při EUROJUSTU.

Vyšetřování případu rovněž komplikovala skutečnost, že hlavní organizátor a jeho družka hned na začátku vyšetřování uprchli a do současné doby se je nepodařilo vypátrat. Na jmenované je proto vydán mezinárodní zatýkací rozkaz.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Podle závěru kriminalistů NCOZ byla České republice, zastoupené příslušným správcem daně, způsobena škoda v celkové výši nejméně 85 milionů korun. Jako tzv. náhradní hodnota byl zajištěn majetek v hodnotě několika milionů korun. Správce daně ve věci postupoval v rámci vytýkacích řízení a zabránil tak nelegálnímu nárokování nadměrných odpočtů.

Spisový materiál předaný na státní zastupitelství se skládá z více jak 17 500 stran základního spisu a dalších cca 46 svazků příloh.

Kriminalisté NCOZ stále pátrají po 2 osobách, které jsou stíhány jako uprchlé (pátrání 1. osoba ZDE, pátrání 2. osoba ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…