Policie ČR: Obvinění 4 osob z podvodu se škodou 600 mil. Kč

09.02.2024 10:01 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v závěru měsíce ledna trestní stíhání čtyř fyzických osob (z toho jednoho cizince) v souvislosti s prověřováním zvlášť závažného zločinu podvod dle § 209 trestního zákoníku.

Policie ČR: Obvinění 4 osob z podvodu se škodou 600 mil. Kč
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Tomuto postupu předcházelo v rámci rozsáhlého prověřování také znalecké zkoumání a domovní prohlídky či prohlídky jiných prostor, které byly uskutečněny v červenci 2023. Informace k uvedenému případu byly získány na základě vlastního šetření a dále ve spolupráci s Finančním analytickým úřadem (FAÚ) a Generálním finančním ředitelstvím.

Jedná se o další případ obcházení zákonů o kolektivním investování, kdy skupina osob pod záminkou založení tzv. neveřejného alternativního fondu (dle § 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech) měla shromáždit od více než 1500 osob finanční prostředky ve výši minimálně 800 milionů Kč. Uvedené finanční prostředky měly být od poškozených shromažďovány od roku 2017 prostřednictvím tzv. svěřenských fondů pod slibem garantovaného 9% zhodnocení vkladů. Přes uvedené sliby měly být získané prostředky zčásti použity pro osobní spotřebu obviněných, částečně pro provoz společnosti a pouze část pro investice. Svým jednáním měli obvinění způsobit škodu ve výši přes 600 milionů Kč. Ve věci pokračuje další znalecké zkoumání a je možné, že množství poškozených a výše škody se ještě navýší.

Trestní stíhání osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Do současné doby byly jako náhradní hodnota za spáchaný trestný čin zajištěny nemovitosti, finanční hotovost či luxusní vozidla a šperky v celkové předpokládané hodnotě přesahující 144 milionů Kč. Poškození budou v současné době obesíláni Policií ČR s poučením o možnosti uplatnění nároku na připojení se k probíhajícímu trestnímu řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …