Policie ČR: Ochrana vnějších hranic Evropské unie nekončí

16.01.2023 13:30 | Tisková zpráva

Od roku 2015 se v rámci bilaterální spolupráce aktivně zapojujeme do ochrany vnější hranice EU na různých místech Evropy.

Policie ČR: Ochrana vnějších hranic Evropské unie nekončí
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V loňském roce se tak do boje proti nelegální migraci zapojilo v Severní Makedonii a Maďarsku 466 policistů v celkem dvanácti kontingentech. V průběhu jejich působení, které bylo zpravidla po dobu dvou měsíců, se jim podařilo zadržet 37 163 nelegálních migrantů. Na hranici Severní Makedonie a Řecka čeští policisté zadrželi celkem 10 511 osob a na hranici Maďarska a Srbska bylo zadrženo 26 652 migrantů. Převážná část pak byla ze Sýrie, ale například také z Afghánistánu, Nepálu, Toga či Západní Sahary.

Naprosto odlišná služba čekala na policisty vyslané ihned po začátku ruské agrese na Ukrajině na Slovensko. Společně s kolegy ze Slovenska pomáhali válečným uprchlíkům, zejména ženám, dětem a seniorům, které válka přinutila opustit své domovy. Do pomoci na Slovensku se zapojilo 210 policistů vyslaných ve čtyřech kontingentech.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

Nelegální migrace je stále palčivý problém a boj proti ní je i pro letošní rok jedním z našich důležitých úkolů. Kromě bilaterálních operací jsme i pevnou součástí operací agentury Frontex. Od začátku ledna pokračuje náš boj s nelegální migrací v zahraničí působením necelé stovky policistů v Maďarsku, Severní Makedonii a pod hlavičkou agentury Frontex také například v Albánii.

Kromě nasazení v zahraničí se velmi intenzivně staráme o zvládání nelegální migrace i přímo v České republice, která zažila v loňském roce největší nápor od začátku migrační krize v roce 2015. Většina policistů nasazených v průběhu roku v zahraničí se po návratu zapojila také do opatření na česko – slovenské hranici. Kontroly, ač již jen namátkové, jsou zatím součástí výkonu služby stovek policistů i v letošním roce.

Efektivní omezení nelegální migrace je jedním z předpokladů udržení vysokého standardu vnitřní bezpečnosti v ČR i EU a naše zapojení v rámci této problematiky tak bude pokračovat i v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…