Policie ČR: Ochrana vnějších hranic Evropské unie nekončí

16.01.2023 13:30 | Tisková zpráva

Od roku 2015 se v rámci bilaterální spolupráce aktivně zapojujeme do ochrany vnější hranice EU na různých místech Evropy.

Policie ČR: Ochrana vnějších hranic Evropské unie nekončí
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V loňském roce se tak do boje proti nelegální migraci zapojilo v Severní Makedonii a Maďarsku 466 policistů v celkem dvanácti kontingentech. V průběhu jejich působení, které bylo zpravidla po dobu dvou měsíců, se jim podařilo zadržet 37 163 nelegálních migrantů. Na hranici Severní Makedonie a Řecka čeští policisté zadrželi celkem 10 511 osob a na hranici Maďarska a Srbska bylo zadrženo 26 652 migrantů. Převážná část pak byla ze Sýrie, ale například také z Afghánistánu, Nepálu, Toga či Západní Sahary.

Naprosto odlišná služba čekala na policisty vyslané ihned po začátku ruské agrese na Ukrajině na Slovensko. Společně s kolegy ze Slovenska pomáhali válečným uprchlíkům, zejména ženám, dětem a seniorům, které válka přinutila opustit své domovy. Do pomoci na Slovensku se zapojilo 210 policistů vyslaných ve čtyřech kontingentech.

Nelegální migrace je stále palčivý problém a boj proti ní je i pro letošní rok jedním z našich důležitých úkolů. Kromě bilaterálních operací jsme i pevnou součástí operací agentury Frontex. Od začátku ledna pokračuje náš boj s nelegální migrací v zahraničí působením necelé stovky policistů v Maďarsku, Severní Makedonii a pod hlavičkou agentury Frontex také například v Albánii.

Kromě nasazení v zahraničí se velmi intenzivně staráme o zvládání nelegální migrace i přímo v České republice, která zažila v loňském roce největší nápor od začátku migrační krize v roce 2015. Většina policistů nasazených v průběhu roku v zahraničí se po návratu zapojila také do opatření na česko – slovenské hranici. Kontroly, ač již jen namátkové, jsou zatím součástí výkonu služby stovek policistů i v letošním roce.

Efektivní omezení nelegální migrace je jedním z předpokladů udržení vysokého standardu vnitřní bezpečnosti v ČR i EU a naše zapojení v rámci této problematiky tak bude pokračovat i v letošním roce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…