Policie ČR: Operace METHA - sedmnáct kilogramů metamfetaminu z produkce vietnamsko-české kriminální skupiny

14.01.2022 17:56 | Tisková zpráva

V uplynulých dnech uzavřeli detektivové Národní protidrogové centrály SKPV případ velkoobjemové výroby metamfetaminu za využití chemických látek, pocházejících od specializovaných firem se sídlem v České republice. Látky byly nakupovány pod legendou následného legálního využití ve velkých objemech a jejich cena se pohybovala v řádech milionů korun.

Policie ČR: Operace METHA - sedmnáct kilogramů metamfetaminu z produkce vietnamsko-české kriminální skupiny
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Vietnamsko-česká kriminální skupina velmi efektivním způsobem organizovala výrobu a prodej metamfetaminu zejména v severozápadním pohraničí České republiky. Část vyrobeného metamfetaminu směřovala také do Spolkové republiky Německo. Při samotné realizaci případu, která paralelně probíhala na šesti místech v České republice, se podařilo zajistit 7 kg metamfetaminu v krystalické podobě, 1 kg heroinu, zhruba 3 miliony Kč v hotovosti, kompletní laboratoř a sklad chemických látek. Celkem 10 kg vyrobeného metamfetaminu se podařilo zadokumentovat během prověřování případu.

Hlavní organizátoři společně shromažďovali finanční hotovost v řádech milionů korun na nákup prekursorů v podobě léků s obsahem pseudoefedrinu a potřebných chemických látek, kterým následně pověřovali různé členy organizované skupiny. Jak samotná výroba, tak následná distribuce probíhala v režii dalších členů skupiny. Vyrobený metamfetamin, určený k další distribuci, byl za velkoobchodní ceny dále přeprodáván, případně byl organizován jeho vývoz mimo území ČR.

Na území Karlovarského kraje byla zajištěna kompletní velkoobjemová laboratoř na výrobu metamfetaminu a již vyrobená látka metamfetamin ve stadiu krystalizace. Dále policisté zajistili sklad chemikálií, nezbytných k výrobě metamfetaminu, kde se nacházelo 620 l kyselin a rozpouštědel, 7 kg fosforu, 2 kg látky MSM (methylsulfonylmethan), která se používá k ředění metamfetaminu, 20 kg jódu a 180 kg tabáku. V rámci trestního řízení byl dále zadokumentován obchod s toluenem o objemu nejméně 1026 litrů, a s nejméně 10 kilogramy jódu.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

V rámci trestního spisu „METHA“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, bylo ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c) tr. zákoníku, obviněno cekem sedm osob. Všechny obviněné osoby jsou stíhány vazebně.

Hrozící trestní sazba dle příslušné právní kvalifikace v případě pravomocného odsouzení činí osm až dvanáct let trestu odnětí svobody.

Prověřování trestné činnosti a realizace operace probíhala na území ČR ve spolupráci se specializovanými složkami dalších celorepublikových útvarů a Krajských ředitelství Policie ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…