Policie ČR: Padělání veřejných listin – ukončení vyšetřování

21.07.2020 15:54

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu, který se týká padělání a pozměnění veřejných listin, na které bezprostředně navazovala rozsáhlá daňová trestná činnost.

Policie ČR: Padělání veřejných listin – ukončení vyšetřování
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na případu s krycím názvem LOPE pracovali detektivové NCOZ od jara roku 2018. Vlastní operativně pátrací činností rozkryli organizovanou skupinu, která působila ve více státech. Ta měla na objednávku zajišťovat padělky osobních dokladů a dalších veřejných listin vedených na existující i neexistující osoby cizí státní příslušnosti (Slovensko a Chorvatsko). Tyto doklady měl obstarávat na území Slovenska občan Slovenské republiky. Z tohoto důvodu byl ve věci založen společný vyšetřovací tým českých a slovenských policejních složek.

Prostřednictvím padělaných dokladů a veřejných listin měly být na území celé České republiky prováděny zápisy fiktivních osob do statutárních orgánů značného počtu obchodních společností. Měla být měněna dispoziční práva k bankovním účtům právnických subjektů a dále na ověřovacích místech prostřednictvím těchto dokladů měly být předkládány další listiny, které zápisy do rejstříků a změny dispozic dokládaly. To vše za účelem zastření faktického ovládání těchto právnických osob a zakrytí rozsáhlé daňové trestné činnosti (stále vyšetřované v rámci samostatného trestního řízení - operace ARACHNE).

V rámci operace LOPE je stíháno 7 osob pro trestný čin padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348 odst. 1 alinea první, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku, tedy spáchaného členy organizované skupiny působící ve více státech, a pro trestný čin padělání a pozměnění peněz podle § 233 odst. 1 trestního zákoníku. V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům trest odnětí svobody až na 10 let.

Spis s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…