Policie ČR: Padl pravomocný rozsudek ve věci krácení DPH

25.11.2018 12:58

Vrchní soud v Praze dne 17. září 2018 pravomocně rozhodl ve věci zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se dopustilo 7 osob (5 mužů a 2 ženy) ve věku od 32 do 63 let. Třem obžalovaným osobám, které podaly odvolání do rozsudku Městského soudu v Praze, uložil tresty od odnětí svobody od 5 do 6,5 roků. Odvolání čtvrté osoby proti rozsudku, kterým byla odsouzena k dvouletému trestu, bylo zamítnuto.

Policie ČR: Padl pravomocný rozsudek ve věci krácení DPH
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na případu s krycím názvem JANTAR pracovali členové týmu Daňová Kobra intenzivně několik měsíců. Vlastní činnosti získali informace z kriminálního prostředí, které směřovaly ke skupině podezřelých osob z Plzeňska. Skupina se měla zabývat obchodem s pohonnými hmotami, dováženými ze SRN a Rakouska.

Jak bylo později zjištěno, v tomto případě se jednalo o daňovou trestnou činnost, do které bylo zapojeno velké množství fyzických i právnických osob. Byla vytvořena soustava společností ovládaných prostřednictvím tzv. bílých koní. Tyto osoby však ve skutečnosti žádné obchody neprováděly. Za pomyslné „nitky“ tahaly osoby stojící v pozadí (nefigurovaly na viditelných místech jednotlivých společností). Ty fakticky prováděly veškerou činnost spočívající ve skutečných obchodech s pohonnými hmotami i fiktivní obchody s různým zbožím, zpravidla autosoučástkami. A právě díky fiktivním obchodům obchodní společnosti uplatňovaly neoprávněné odpočty DPH, čímž byla České republice způsobena škoda ve výši 394 milionů korun. Obviněné osoby organizovaly veškerou trestnou činnost z jediného centra, které měly v Plzni.

Trestní kauza byla nejdříve projednána u Městského soudu v Praze, proti rozsudku se však odvolal státní zástupce i některé obžalované osoby. Napadený rozsudek byl Vrchním soudem v Praze ve výrocích o trestu u tří obžalovaných osob zrušen a nově jim byly uloženy tyto tresty: u první obžalované osoby trest odnětí svobody v trvání 6 let se zařazením pro výkon do věznice s ostrahou, u druhé obžalované osoby souhrnný trest odnětí svobody v trvání 6 let a 6 měsíců se zařazením pro výkon do věznice s ostrahou a propadnutí ½ majetku, u poslední pak souhrnný trest odnětí svobody v trvání 5 let  se zařazením pro výkon do věznice s ostrahou. Odvolání čtvrté osoby proti témuž rozsudku bylo zamítnuto (k uložení dvouletého trestu odnětí svobody). Tři obžalované osoby proti rozsudku Městského soudu v Praze odvolání nepodaly (uloženy tresty ve výši 5, 3 a 2 roky odnětí svobody).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…