Policie ČR: Podvod za více než 2,1 miliardy Kč

06.03.2024 7:05 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zahájili v těchto dnech trestní stíhání jedné fyzické a jedné právnické osoby pro trestný čin podvodu se škodou cca 2,1 miliardy Kč.

Policie ČR: Podvod za více než 2,1 miliardy Kč
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle našich závěrů měla obviněná obchodní společnost nabízet široké veřejnosti investice do produktů fondu „WCA INTERNATIONAL“ a jejich prostřednictvím pak zhodnocování vkladů investováním do měnových párů, světových indexů (DJIA, S&P, DAX, FTSE), komodit, cenných kovů a obligací významných společností či startupů a technologických nebo výrobních projektů. 

Kriminalisté NCOZ došli po velmi rozsáhlém prověřování, které mimo jiné čítalo vyhodnocení desítek tisíc bankovních a jiných informací, k závěru, že organizátor této trestné činnosti nevykonával investiční činnost v rozsahu, který by mohl přinést zhodnocení vkladů deklarovaných klientům. Naopak značnou část vkladů měl použít pro svoji osobní potřebu, například k nákupu nemovitosti ve Spojených arabských emirátech, luxusních vozidel, motorového člunu, stříbrných slitků, telefonů a dále k hrazení provozních nákladů obchodních společností, které ovládal. V neposlední řadě měl vyplácet nadstandardní odměny finančním zprostředkovatelům, kteří investory do společnosti doporučili.

Snahou obviněné fyzické osoby mělo být udržení celého systému v provozu co nejdéle. Uvedená činnost nesla dle našich závěrů znaky tzv. Ponziho schématu.

Na základě tohoto vyhodnocení kriminalisté obvinili jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z pokračujícího trestného činu „podvod“ dle ustanovení § 209 odst. 1, odst. 5 písm. a) trestního zákoníku.

Jednáním obviněných měla být nejméně 6 tisícům poškozených způsobena škoda přesahující 2,1 miliardy Kč.

Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné fyzické osobě trest odnětí svobody až na 10 let. Její trestní stíhání probíhá na svobodě.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…