Policie ČR: Poklepání základního kamene

26.09.2021 15:06

U příležitosti zahájení výstavby nového moderního policejního výcvikového centra v Kutné Hoře se sešli významní hosté, aby oficiálně stavbu zahájili.

Policie ČR: Poklepání základního kamene
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V objektu bývalých vojenských kasáren Žižkov v Kutné Hoře se dne 22. září 2021 sešli vrcholní představitelé Policie ČR, zástupci Ministerstva vnitra ČR, Ministerstva financí ČR, velvyslanectví Norského království v Praze i zástupci zhotovitele stavby, aby slavnostně poklepali na základní kámen a představili veřejnosti realizaci významného projektu. K dnešnímu slavnostnímu setkání vedla ale dlouhá cesta. 

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Potřeba specializovaného policejního vzdělávání v kvalitních školících, konferenčních a výcvikových prostorech vznikla již před několika lety díky dynamicky se vyvíjející bezpečnostní situaci ve světě. Na tento nepříznivý vývoj musí bezpečnostní složky, a to nejenom v České republice, samozřejmě pružně a efektivně reagovat. Již v roce 2017 tedy vedení Policie ČR a zejména vedení Útvaru policejního vzdělávání vedlo diskuzi o místě a charakteru takového objektu.  Nevyužívané budovy bývalých chátrajících kasáren se pro realizaci záměru přímo nabízely. V roce 2018 již probíhaly přípravné fáze od studií využitelnosti, vypořádání majetkových vztahů až po investiční záměr. Následovala příprava k vyhotovení projektové žádosti k přestavbě budov. Vzhledem k vysoké finanční náročnosti bylo ale od počátku zřejmé, že k realizaci projektu je nezbytně nutné zajistit jeho financování, což se podařilo prostřednictvím Fondů EHP a Norska.

Projektová žádost byla schválená 17. 7. 2020. Celkové způsobilé výdaje projektu činí 99 297 918 Kč, z toho výše grantu norských finančních prostředků je 72,25%, což je 71 742 746 Kč. Zbývajících 27,75% bude uhrazeno ze státního rozpočtu (tedy 27 555 172 Kč).

Zejména díky Odboru finančních mechanizmů a strukturálních fondů Ministerstva vnitra České republiky jako Zprostředkovatele programu Vnitřní věci Finančního mechanismu Norska na období 2014 - 2021 se tedy podařilo finanční prostředky získat a stavba může začít.

Objekt bude v budoucnu sloužit jako školící tréninkové centrum a výcviková základna Policie ČR. Nejen policistům, ale i subjektům státní správy a veřejnosti, poskytne potřebné podmínky pro organizaci didaktických, tréninkových i mezinárodních výcviků, pořádání konferencí, cvičení, školení policistů a policejních instruktorů, vzdělávací činnosti v rámci celoživotního vzdělávání atd. V současné etapě se jedná o rekonstrukci budov k zajištění ubytování, výcviku, školení a konferenčních prostor. Vedle budov dojde i rekonstrukci vjezdu do areálu, úpravě zpevněných ploch, rekonstrukci oplocení, inženýrských sítí a sadovým úpravám. Zajímavou novostavbou v areálu bude nový venkovní multifunkční cvičební polygon, jehož parametry by měly být srovnatelné s překážkovou dráhou využívanou v rámci NATO. Stavební část projektu je plánována od září 2021 do konce roku 2022. Je důležité zmínit, že revitalizaci areálu od počátku plně podporuje i vedení města Kutná Hora.

Významní hosté, kteří se slavnostního setkání zúčastnili a poklepali základní kámen:

J.E.p.Robert KVILE - velvyslanec Norského království v Praze
Ing. Vilibald KNOB – náměstek ministra vnitra pro sekci ekonomiky a provozu
plk. Ing. Michal Keřka – náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku
RNDr. Ivo Ryšlavý - ředitel Odboru finančních mechanismů strukturálních fondů MV
plk. JUDr. David Fulka – ředitel Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy PČR 
Ing. Milan Grohmann  - náměstek Správy logistického zabezpečení Policejního prezidia ČR
Ing. Josef Viktora – starosta Města Kutná Hora
Ing. Jaroslav Ševela - výkonný ředitel dodavatelské společnosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…