Policie ČR: Praha je dva dny centrem komunikace o Schengenském prostoru z bezpečnostního pohledu

22.10.2022 12:19 | Tisková zpráva

V rámci českého předsednictví rady EU (#CZPRES) hostí Policie ČR konferenci ředitelů SIRENE.

Policie ČR: Praha je dva dny centrem komunikace o Schengenském prostoru z bezpečnostního pohledu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry) jsou policejní jednotky, které tvoří jeden ze základních pilířů celkového systému schengenské spolupráce a fungují ve všech státech připojených k Schengenskému informačnímu systému (SIS). Tyto jednotky zajišťují nepřetržitou spolupráci v oblasti pátrání po hledaných osobách i věcech, nežádoucích cizincích a výměně informací o nebezpečných podezřelých nebo pohřešovaných dětech.

V rámci konference řeší špičky národních centrál SIRENE nejen výzvy spojené s migrací a zachováním bezpečnosti v Schengenském prostoru, ale například i efektivní přípravu na možné rozšíření schengenského prostoru, či rychlou informační výměnu vedoucí k posílení vnitřní bezpečnosti v rámci celé EU. Hlavním tématem pak je spouštění nové verze Schengenského informačního systému.

Díky tomuto systému má každý policista, ale i celník a další osoby z bezpečností komunity v zemích Schengenu online přístup k pátrání po pachatelích trestné činnosti, dětech v ohrožení nebo odcizených věcech a to ve všech členských státech. Zrychluje se tak možnost zásahu proti osobám porušujícím zákon a zajištění odcizených věcí. Databáze v současnosti obsahuje téměř 90 milionů záznamů.

V české perspektivě se tak v minulosti například podařilo díky záznamu v SIS zajistit francouzským kolegům letadlo odcizené v Česku. V letošním roce se díky SIS podařilo vypátrat více než 220 tisíc osob a věcí. Jen v rámci ČR bylo díky SIS a spolupráci centrál SIRENE vypátráno více než 430 hledaných osob a z ciziny se pak podařilo před české soudy předat téměř 300 osob stíhaných pro trestnou činnost, ale také nalézt několik desítek pohřešovaných dětí.

Nedílnou součástí #CZPRES jsou policisté z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci PP, kteří aktivně připravují, hostí a také v mnoha případech přímo předsedají konkrétním jednáním orgánů prosazujícím právo v EU. To je i případ aktuálně probíhající konference v Praze.

Policie ČR a její útvary tak nezajišťují jen bezpečnost samotných akcí v rámci #CZPRES, ale jsou aktivním účastníkem jednání a příprav strategických rozhodnutí a konkrétních kroků k posilování evropské bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…