Policie ČR: V Praze se sešli experti na pohřešované děti

12.09.2019 12:20

Česká republika hostila zástupce z 21 evropských zemí, a to v rámci mezinárodní konference, zaměřené na postupy a spolupráci v případě únosů či pohřešování dětí.

Policie ČR: V Praze se sešli experti na pohřešované děti
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Pátrání po pohřešovaných dětech. To bylo hlavním tématem mezinárodní konference AMBER, která se konala v Praze. Sešli se na ní policejní experti z 21 zemí, převážně evropských, ale i odborníci zabývající se sociální právní ochranou dětí a další.

V Praze se v minulých dnech sešli policisté a další spolupracující úřady a subjekty, které se zabývají pátráním po ztracených dětech. V pražském hotelu Spiritka se konala mezinárodní konference AMBER Alert. Tato mezinárodní nezisková organizace vytvořila síť policejních expertů zabývajících se problematikou pátrání po pohřešovaných dětech. V současné době sdružuje již na 21 států, převážně evropských.

Česká republika, potažmo Policie České republiky – úřad služby kriminální policie a vyšetřování – byla evropskou platformou neziskové mezinárodní organizace AMBER Alert, s ohledem na dosavadní výbornou a příkladnou spolupráci, navržena a vyzvána k úvodnímu předsednictví Evropské sítě policejních expertů na pátrání po pohřešovaných dětech „Považujeme si za čest, že jsme byli navrženi na úvodní předsednictví. Je to svým způsobem ocenění mých kolegů, jejich přístupu a zejména dobré spolupráce s touto organizací při pátrání po pohřešovaných dětech,“ sdělil ředitel úřadu SKPV plk. Mgr. Michal Foit.

Předsednictvím „Evropské sítě“ a jejím prezidentem, byl zvolen vedoucí odboru párání plk. Mgr. Jan Rybár. „Cílem této nově vytvořené sítě je umožnit expertům z členských států mezi sebou rychle, efektivně a neformálně komunikovat v případech zmizení dětí. A smyslem konference je, zjednodušeně řečeno, ‚poznej svého souseda‘,“přiblížil plukovník Rybár, vedoucí odboru pátrání. „Zkrátka když se všichni osobně poznáme, můžeme zvednout telefon a na druhý konec Evropy zavolat konkrétnímu člověku v tom daném státě, který se pátráním po dětech zabývá. Je to tedy postaveno na konkrétních lidech, rychlé, včasné a efektivní komunikaci,“ doplnil plukovník Rybár.

Dobrou spolupráci s českou policií zdůraznil také zakladatel a předseda mezinárodní organizace AMBER Alert Europe, Frank Hoën. „Česká policie patří skutečně mezi špičky v tomto oboru. Spolupráce s českými kolegy je skutečně na vysoké úrovni, a to i v rámci evropských států,“ sdělil na tiskovém brífinku Frank Hoën.

Česká policie spolupracuje s neziskovou organizací AMBER Alert EU od roku 2013, kdy byla podepsána dohoda o partnerské spolupráci. „Na sklonku roku 2013 podepsalo Ministerstvo vnitra ČR, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality, dohodu o partnerské spolupráci mezi národním koordinačním mechanismem pátrání po pohřešovaných dětech a evropskou platformou AMBER Alert. Tímto krokem se národní koordinační mechanismus – též zvaný jako dítě v ohrožení – stal unikátem pro přeshraniční síť subjektů, které mohou v případě potřeby spolupracovat v rámci pátracích úkonů,“ řekl ředitel Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR, JUDr. Michal Barbořík.

Policejní specialisté z 21 evropských zemí na konferenci hovořili o konkrétních kazuistikách ztracených dětí, rodičovských únosech, které jsou v posledních letech (s otevřením hranic) stále častější, ale řešili též otázky sociálně-právní ochrany dětí, mezinárodněprávní ochrany, domácím násilím páchaném na dětech a možných příčinách jejich útěků z domova.

Systém AMBER, který nese jméno po 9leté dívence Amber Hegermanové, která byla v roce 1996 ve Spojených státech unesena a následně zavražděna, pomohl do roku 2018 zachránit ve Spojených státech více než 800 unesených dětí.

Systém AMBER se rozšířil i do dalších zemí, v České republice pak v roce 2013 podepsalo Ministerstvo vnitra ČR (odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality) dohodu o partnerské spolupráci mezi Národním koordinačním mechanismem pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD) a evropskou platformou pro pohřešované děti AMBER Alert Europe se sídlem v Bruselu.

Konference byla pořádána odborem pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia ve spolupráci odborem prevence kriminality MV ČR a mezinárodní neziskovou organizací AMBER Alert Europe.

Policie České republiky ukončí své předsednictví k 1. lednu 2020. Pro další předsednictví Evropské sítě policejních expertů bylo zvoleno Slovinsko s vyšším kriminalistickým inspektorem Damjanem Mikličem, jako jejím prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…