Policie ČR se úspěšně zapojuje do evropského boje s organizovanou kriminalitou

18.06.2020 15:39

V roce 2019 bylo v EU v rámci iniciativy „EMPACT“ zadrženo více než 8000 pachatelů, identifikováno více než 1400 obětí obchodování s lidmi a dětské pornografie, zabaveno více než 6000 zbraní a výbušnin, 2655 padělaných/falešných dokumentů, zachyceno 75 tun drog a zabaven majetek v celkové hodnotě přes 72 mil. eur.

Policie ČR se úspěšně zapojuje do evropského boje s organizovanou kriminalitou
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

EMPACT je evropská platforma zaměřená na dosažení předem stanovených cílů v oblasti potírání nejzávažnější trestné činnosti v rámci které spolupracují členské státy, vybrané třetí země, instituce a agentury EU (např. Europol) a mezinárodní organizace (např. Interpol). Tento typ spolupráce byl zahájen na úrovni Unie v roce 2010 a každý členský stát se do ní může aktivně zapojit se značnou podporou agentury Europol, a to jak finanční, analytické, tak i logistické.

Každoročně je plánováno okolo 250 akcí, z nichž více než polovina je operativních. Akce jsou zaměřeny na společná vyšetřování, školicí aktivity, prevenci, sdílení informací nebo spolupráci se zeměmi mimo EU. Kromě policie jsou do vybraných akcí zapojeny např. i celní orgány, inspektoráty práce nebo soukromý sektor. EU na tyto aktivity směřující k dosažení předem stanovených cílů vynakládá každý rok nemalé finanční prostředky.

Policie ČR je zapojena do 9 z 10 unijních priorit odsouhlasených na úrovni odpovědných ministrů členských států EU a významně se tak podílí na evropském rozměru boje proti organizované trestné činnosti. Experti Policie ČR mají zkušenosti i s vedením akcí (např. proti výrobě metamfetaminu a nedovolenému nakládání s prekurzory), kde z této pozice mohou ovlivňovat aktivity na úrovni Unie směřující k dosažení společných unijních cílů a jejich dalšího směřování. V uplynulém roce se naši policisté zapojili do společných akčních dnů (realizací) zaměřených na boj proti obchodování se zbraněmi, pracovnímu vykořisťování a drogové kriminalitě. Od roku 2019 se Policie ČR podílí na vedení priority boj proti podvodům na DPH. Naši experti tak díky svému „know how“ a vysoké odbornosti mohou ovlivňovat, jakým směrem se bude boj s konkrétním druhem trestné činnosti ubírat, a přispívat tak ke zlepšení bezpečnosti nejen občanů České republiky, ale občanů celé Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…