Policie: Více informací pro oběti trestných činů

01.08.2020 10:02

Policie České republiky zintenzivní v trestním řízení informovanost obětí trestných činů. Policejní prezident brig. gen. Jan Švejdar se tak dohodl s vedením Bílého kruhu bezpečí.

Policie: Více informací pro oběti trestných činů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz, ilustrační foto

Bílý kruh bezpečí, zapsaný spolek poskytující poradenství obětem trestných činů, provozuje jako velmi důležitý a ihned dostupný informační kanál na telefonním čísle 116 006 Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí. Provozovatelé linky zaručují obětem poskytování emocionální podpory, právního poradenství i zprostředkování kontaktů se zodpovědnými orgány. Odborníci na lince poskytují v non stop režimu mimo jiné informace o postupech policejního vyšetřování, trestně právním řízení i možnostech odškodnění.

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí
Policisté v trestním řízení samozřejmě již nyní věnují práci s oběťmi trestných činů velkou pozornost. Součástí každého trestního řízení je mimo jiné poučení oběti o jejích právech i povinnostech. Oběti trestné činnosti jsou také informovány o organizacích, které jim poskytují odbornou pomoc různého charakteru. Každý, kdo utrpí vlivem trestného činnosti újmu, tak může po absolvování nezbytných úkonů trestního řízení, např. již v klidu domova, oslovit některou z pomáhajících organizací s dotazy či prosbou o pomoc se zvládnutím situace. Nově proto bude informace o lince 116 006 přímou součástí všech dokumentů určených v trestním řízení obětem. Policejní prezident k tomu dodává:"Uvědomujeme si, že je třeba věnovat obětem trestných činů pozornost. Oběť se nezákonným jednáním pachatele dostává často do velmi obtížné životní situace. Někdy si situace vyžádá i zásah policejních psychologů. Ochotně jsme proto vyslyšeli žádost Bílého kruhu bezpečí o zajištění větší informovanosti o Lince pomoci obětem kriminality a domácího násilí, která může být cenným zdrojem informací."

Problematice obětí kriminality a domácího násilí je pozornost věnována již v systému policejního vzdělávání. To dokazuje mimo jiné projekt policistů brněnského vzdělávacího zařízení „Neodkládej to“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…