Policisté bijí na poplach, zaměří se na rychlou jízdu a alkohol

03.04.2016 16:58

Na rychlou jízdu a alkohol za volantem se v průběhu dalších dnů zaměří, v rámci dopravně bezpečnostních akcí, policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Policisté bijí na poplach, zaměří se na rychlou jízdu a alkohol
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Od počátku letošního roku jsme v kraji zaznamenali téměř 2000 dopravních nehod. Při těch zemřelo 20 lidí, což je v porovnání s loňským rokem 100% nárůst. Alkohol se na nehodách podílel v 90 případech. Nejčastější příčinou nehod a to i těch nejzávažnějších, je „nesprávný způsob jízdy“. Zde patří zejména, jízda po nesprávné straně vozovky, přejetí do protisměru, nevěnování se řízení (např. používání mobilu za jízdy), bezohledná, agresivní a neohleduplná jízda, nesprávné otáčení nebo couvání, nezvládnutí řízení vozidla, vyhýbání se bez dostatečného odstupu nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti.

Na opatřeních, jež budou probíhat v podstatě po celém území našeho kraje, budou dopravním policistům na vytipovaných stanovištích pomáhat, také kolegové z obvodních oddělení nebo ze speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Stěžejním zaměřením akcí budou kontroly dodržování maximální povolené rychlosti v obci i mimo obec a zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před jízdou a během jízdy.

Policisté budou také dohlížet na dodržování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. „Hledáček“ policie, se tak zaměří na nejčastější prohřešky, mezi které patří, nesprávné používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy a technický stav vozidel. Budeme taktéž kontrolovat, zdali mají řidiči u sebe všechny potřebné doklady pro řízení motorových vozidel.

Záměrem těchto dopravně bezpečnostních akcí je ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a snížit nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti. Řidiči se, proto nejen v těchto dnech, ale i v nadcházejícím období, mohou na svých cestách s policejními hlídkami setkat častěji. Zesílený policejní dohled má svůj smysl, chceme na silnicích působit nejen represivně, ale také preventivně a výchovně, a tím v co nejvyšší možné míře snižovat rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…