Poslanecká sněmovna: Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová navštívila Slovensko

19.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila dvoudenní zahraniční cestu na Slovensko.

Poslanecká sněmovna: Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová navštívila Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Na programu bylo setkání s předsedou Národní rady Borisem Kollárem, přijetí u prezidentky Zuzany Čaputové a jednání s předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem. Předsedkyně Sněmovny v Bratislavě též uctila památku zavražděného novináře Jána Kuciaka. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se vrátila ze své dvoudenní pracovní cesty do sousedního Slovenska. První den zahrnoval jednání s hostitelem sněmovní delegace, předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem. Oba ústavní činitelé se shodli mimo jiné na významu přeshraniční parlamentní spolupráce při řešení výzev spjatých s nadcházejícím předsednictvím České republiky Radě EU a Slovenska skupině V4. Zabývali se též aktuální problematikou energetické politiky ve středoevropském regionu. Vyzdvihli rovněž spolupráci v rámci tzv. Slavkovského formátu, který kromě obou zemí zahrnuje ještě Rakousko.

Na následném jednání se slovenským ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Ivanem Korčokem došlo k opětovnému ujištění o mimořádnosti vzájemných vztahů mezi oběma republikami. Řeč přišla také na spolupráci v rámci EU, NATO a V4, jakož i na nezbytnost jednotného postoje tváří v tvář ruské hrozbě vůči územní celistvosti Ukrajiny.

Předsedkyně Pekarová Adamová si rovněž vyhradila čas na připomenutí odkazu zakladatelů samostatného československého státu T. G. Masaryka a M. R. Štefánika i na pietní uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Druhý den absolvovala šéfka dolní komory Parlamentu schůzku s předsedou Bratislavského samosprávného kraje Jurajem Drobou. Na schůzce probírali otázky komunální politiky, se kterou má předsedkyně Sněmovny zkušenosti z hlavního města Prahy, kde v minulosti působila coby radní městské části.

Následné přijetí u slovenské prezidentky Zuzany Čaputové se neslo ve velice přátelské atmosféře. Šlo již o druhé setkání obou vysokých ústavních činitelek. První se odehrálo v Praze u příležitosti loňského připomenutí výročí přelomových událostí Listopadu 1989. Tentokrát představila předsedkyně Sněmovny slovenské prezidentce programové priority nové české vlády. Diskutovaly také o spolupráci na půdorysu Visegrádské skupiny a aktuálních tématech s ní spojených. V neposlední řadě se dotkly i současné politické situace v obou zemích.

Pracovní cesta byla završena setkáním s předsedou slovenské vlády Eduardem Hegerem. S ním se předsedkyně Sněmovny shodla na nutnosti čelit hybridním hrozbám a soustředit se na otázky energetické bezpečnosti, priorit nadcházejícího českého předsednictví EU a obecného zahraničně-politického azimutu. Po setkání se sněmovní delegace vydala na vlakové nádraží, odkud odcestovala zpět do České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…