Poslední greenfield v historickém srdci Prahy

25.10.2014 18:34

Na poslední volné parcele v centru Prahy bude stát polyfunkční budova s obchody, restauracemi a kancelářemi. Investor požádal o změnu územního rozhodnutí, kterou odbor výstavby pro území Prahy 1 odsouhlasil, a místo luxusního hotelu na rohu Národní a Mikulandské ulice vyroste prosklená budova s terasami plnými rostlin. Autorem návrhu je architekt Stanislav Fiala, který byl už dvakrát nominovaný na prestižní cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe.

Poslední greenfield v historickém srdci Prahy
Foto: Marcus and Art spol.
Popisek: Na rohu pražských ulic Národní a Mikulandská bude stát polyfunkční budova s pasáží.

Polyfunkční budova je lepší než hotel

Vzhledem k propadu v cestovním ruchu a nadbytečné nabídce ubytovacích kapacit je polyfunkční budova vhodnějším projektem než hotel. V samém centru Prahy je totiž nedostatek polyfunkčních budov, které by disponovaly nejmodernějším vybavením. V Paláci Národní najdou Pražané obchody a restaurace (2 479 m²), ve vyšších patrech potom budou prostory pro ateliéry a kanceláře (7 655 m²), na střeše vznikne terasa s výhledem na Pražský hrad. Navíc je oproti původnímu návrhu menší, a to zhruba o 2 000 m³. Polyfunkční budova je také o více než polovinu úspornější než hotel Záměr investora vítá Radnice Prahy 1 i památkáři. Projekt by měl být dokončený v roce 2016.

Palác Národní navíc přinese do historického centra města i kousek přírody. Nová budova bude celá prosklená, po jejím obvodu se potáhnou terasy s pečlivě udržovanou zelení. „To vše by mělo přispět k osvěžení uličního prostoru, ale také výhledů z našich oken. Balkony slouží nejen jako bonusový prostor, ale také jako velmi důležitý praktický prvek pro dobrou a pohodlnou údržbu domu,“ říká architekt projektu Stanislav Fiala. Investor projetu - firma SEBRE - chce veřejnosti zpřístupnit co možná největší části prostor. „Domem chceme protáhnout pasáž, která by spojovala Národní a Mikulandskou ulici. Tato pasáž by dovedla lidi na vnitřní dvůr, kde vyroste odpočinková zóna s vzrostlým stromem a zelení. Počítáme samozřejmě i s restauracemi a kavárnami,“ říká investor Petr Němec.

Vzácné historické malby a stropy zůstanou

Na místě úspěšně proběhl archeologický průzkum. Na staveništi našli archeologové a restaurátoři celou řadu cenných historických předmětů, včetně nástěnných maleb a malovaných dřevěných stropů. Prvořadým záměrem investora je co nejkvalitněji zrekonstruovat barokní stavbu a využít vše i v novém projektu. „Zachováme nejen cenné malby na stěnách a malované dřevěné stropy, řemeslné prvky určené k restaurování a repasi. Vážíme si i obyčejných původních stavebních materiálů, jako cihel, opukových kamenů, dřevěných trámů, valounů ze staré dlažby, zničených dřevěných parket, i starých, dnes už neopravitelných, prejzů a tašek. Všechny tyto materiály schraňujeme a pečlivě ukládáme, abychom je pak v nové stavbě zapracovali,“ popisuje architekt Stanislav Fiala. V souladu s úctou k historické hodnotě původních barokních objektů chce SEBRE využít všechny části Schönkirchovského paláce, které dnes na místě zůstaly stát. Věří, že zrestaurované omítky a stropy budou velmi atraktivní pro budoucí nájemce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…