Poštovní spořitelna: Pomáháme zlepšovat vztahy mezi sousedy

16.03.2015 17:47

Poštovní spořitelna otevírá další ročník grantového programu Regionální fond rozvoje s podtitulem souSedíme si. V jeho jarním kole rozdělí až 2 miliony korun. O finanční podporu se mohou ucházet projekty, které se soustředí na zlepšení sousedských vztahů. Do naplnění svých cílů by měly co nejintenzivněji vtáhnout místní občany a vzbudit v nich zájem o rozvoj dobrého sousedství.

Poštovní spořitelna: Pomáháme zlepšovat vztahy mezi sousedy
Foto: Poštovní spořitelna
Popisek: Poštovní spořitelna

Do Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny mohou své projekty hlásit nevládní neziskové organizace (spolky, obecně prospěšné organizace, ústavy, nadace, nadační fondy, účelová zařízení církví), příspěvkové organizace i obce. Maximální výše jednoho grantu je 100 tisíc korun.

Hlavním tématem tohoto ročníku je opět rozvoj sousedských vztahů. Regionální fond rozvoje s podtitulem „souSedíme si“ podpoří projekty zaměřené na rozvíjení činorodých a soběstačných sousedských komunit, do jejichž života se může zapojit každý, kdo má zájem a dobré nápady.

K vyhlášení letošního ročníku došlo 4. března 2015, přičemž uzávěrka žádostí proběhne 15. dubna 2015. Odborným garantem a realizátorem programu je Nadace VIA.

Regionální fond rozvoje Poštovní spořitelny registroval v loňském roce 202 žádostí, z nichž 38 bylo nakonec úspěšných. Mezi vybrané projekty byly rozděleny 2 711 413 korun. Mezi kraje s nejvíce podpořenými projekty patřil Středočeský (8 projektů), Královéhradecký (5 projektů), Jihomoravský, Ústecký a Plzeňský a hlavní město Praha (vždy 4 projekty).

Československá obchodní banka, včetně jejích obchodních značek Era a Poštovní spořitelna, podporuje komunitní projekty v regionech již od roku 2007. Loňský rok byl vůbec prvním, který se zaměřil na zlepšování sousedských vztahů, a počet přihlášených žádostí svědčil o velkém zájmu. Atraktivních témat bylo hodně, o čemž vypovídaly i názvy některých podpořených projektů: „Sousede, pojď vařit“, „My a naše město plné příběhů“, „Sousedské dny Bohumilic“, „Babičko, dědečku vyprávěj“, „Ten dělá to a ten zas tohle“, „Hurá za sousedy“.

Od roku 2007 ČSOB mezi komunitní projekty v regionech rozdělila již více než 24 milionů korun.

Podpořený projekt ve Středočeském kraji (podzim 2014)

Návrat starých řemesel na Nebovidskou tvrz

Organizace: Občanské sdružení Nebovidská tvrz
Město: Nebovidy

Komunitní projekt usiluje o návrat ke kořenům prostřednictvím oživení dnes již téměř zapomenutých činností a řemesel, které měly v  Nebovidech v minulosti své místo. Po dokumentační fázi proběhne formou  „living history“ interaktivní prezentace a dílny tradičních řemesel v původních prostorách. Edukační, interaktivní a naučná prezentace historie řemesel bude určena především nejmladší generaci a rodinám s dětmi. Budou si moci řemeslo vyzkoušet a svůj výrobek si odnést domů. Cílem je ale také vytvořit prostor k setkávání. Do projektu se zapojí pamětníci i střední generace, která bude dílny obsluhovat. Interaktivní dílny se odehrají v unikátních prostorách Nebovidské tvrze, přístupné během kulturních a společenských akcí s dobovým charakterem či během historických kroužků.

Projekt byl podpořen částkou 100 000 Kč.

V loňském roce se ze Středočeského kraje přihlásilo do Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny rekordních 38 projektů a z toho 8 jich bylo úspěšných. Rozděleno mezi ně bylo 487 330 korun.

Podpořený projekt v Praze (podzim 2014)

Divadlo na Mostě

Organizace: Laboratoř divadla utlačovaných, o. s.
Město: Praha

Cílem projektu je propojit handicapované obyvatele sídliště Černý Most II navzájem, tak i s jejich sousedy skrze společný kreativní proces – přípravu komunitního divadelního představení. Projekt vychází z podnětu zdravotně postižených obyvatel sídliště, kteří projevili zájem hrát divadlo. Zároveň mají potřebu navázat hlubší sociální vazby v místě, kde žijí, k čemuž nemají moc příležitostí. Prostřednictvím divadla chce spolek obyvatelům „Čerňáku“ poskytnout prostor pro vytvoření a prohloubení vztahů v komunitě a posílit její solidaritu a soběstačnost. Lidé dostanou příležitost diskutovat o tématech, která je zajímají, a sdílet svůj příběh. Budou mít příležitost reflektovat svůj vztah k místu, kde společně žijí, a nacházet možnosti změny k lepšímu. Komunitní divadlo je nízkoprahové – zapojit se může kdokoliv, kdo má chuť, není třeba talent ani předchozí zkušenosti.

Projekt byl podpořen částkou 100 000 Kč.

V loňském roce se z Prahy přihlásilo do Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny celkem 30 projektů a z toho 4 byly úspěšné. Rozděleno mezi ně bylo 399 600 korun.

Více informací o grantovém programu je k dispozici na webových stránkách www.csob.cz/csr a www.nadacevia.cz.

Era a Poštovní spořitelna jsou součástí Československé obchodní banky, a. s.

O ČSOB

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací Skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Kombinujíc sílu svých značek ČSOB (pro bankovnictví, pojištění, správu aktiv, penzijní fondy, leasing a factoring), Poštovní spořitelna (bankovnictví v síti pošt), Hypoteční banka (hypotéky) a ČMSS (financování bydlení), zaujímá Skupina ČSOB silné pozice ve všech segmentech českého finančního trhu. Skupina ČSOB staví na pevném a dlouhodobém partnerství s každým klientem, ať už v oblasti osobních a rodinných financí, ve financování malých a středních firem nebo v korporátním financování. Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…