Poštovní stopa v Pražské muzejní noci

08.06.2012 15:38

Po roční přestávce se letos Poštovní muzeum opět zapojí do Pražské muzejní noci, která se koná v sobotu 9. června. Letošní heslo zní: „Přijdete jednou a budete se stále vracet! Ovšem již jako profesionální sběratelé…“.

Poštovní stopa v Pražské muzejní noci
Foto: Česká pošta
Popisek: Logo České pošty

V Poštovním muzeu jsou pro návštěvníky od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny ranní připraveny nejen komentované kurátorské prohlídky, ale i malý dárek v podobě sběratelského předmětu a výkladu k začátku sběratelské vášně. Noční muzejníci si dále budou moci prohlédnout zajímavou fotografickou výstavu o provozu pošty v době socialismu i velmi cenné nástěnné malby slavného biedermeierovského malíře Josefa Navrátila. Loňský rok procházely náročnými restaurátorskými pracemi, proto se muzeum minulého ročníku nočních prohlídek nemohlo zúčastnit. Více se dozvíte na stránkách Poštovního muzea www.postovnimuzeum.cz, či na speciálním webu www.prazskamuzejninoc.cz.

Poštovní muzeum sídlí na adrese: Nové mlýny 2, Praha 1.

Získejte poštovní raritu!

Příjemným poštovním zpestřením Muzejní noci je i účast Pošty Prahy 6, která otevře příležitostnou přepážku v historické tramvaji v Muzeu MHD ve Střešovicích. Na místě bude možné zakoupit pohlednice, dopisnice, poštovní známky a další drobné poštovní a upomínkové zboží. V době od sedmi hodin do půlnoci si navíc budou moci návštěvníci nechat označit své zásilky příležitostným razítkem s textem “Muzejní noc 2012 Praha 6“ a získat originální označení razítkem-kašetem “Přepraveno poštovní tramvají“.

Poštovní muzeum není jen v Praze

Plánujete o prázdninách výlet či dovolenou v jižních Čechách, máte rádi detektivky, chystáte se sjíždět Vltavu, soutěžíte rádi? Jestli jste si alespoň na jednu otázku odpověděli ano, potom určitě navštivte Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě a zúčastněte se tradiční letní poštovní detektivky, soutěže, kterou si oblíbily nejen děti, ale i jejich rodiče. Úspěšní badatelé získají vysvědčení s razítkem poštovního detektiva a poštovní lízátko. Oblíbená letní detektivka, která se v letošním roce uskuteční už popáté, si už stihla najít skalní fanoušky.

Poštovní muzeum má však kromě oblíbené letní hry co nabídnout i nesoutěživcům. K vidění je rozsáhlá expozice dějin poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od roku 1526 do současnosti na ploše téměř 2000 m². Návštěvníkům nabízí i unikátní sbírku vozů, kočárů a saní z 19. století, historické poštovní stejnokroje, vývěsní štíty, pokladny, schránky, mapy, ukázky korespondence, staré psací potřeby, výplatní a orážecí stroje. Velkou expozici tvoří i telegrafní, dálnopisné a telefonní přístroje. To vše a ještě více naleznete v krásném prostředí cisterciáckého kláštera, který byl založený roku 1259 Vokem z Rožmberka.

Otevírací doba muzea je v sezoně (duben – říjen) otevřena denně, kromě pondělí, od 9–12 hodin a odpoledne od 13–17 hodin. Poštovní muzeum se nachází v malém jihočeském městě Vyšší Brod (cca 200 km od Prahy nedaleko hranic s Rakouskem), zhruba 15 km od Českého Krumlova, nedaleko se tyčí hrad Rožmberk. Právě zde, ve Vyšším Brodě, začíná většina vodáků svoji vltavskou pouť. Vyšší Brod je snadno dostupný autem, autobusem nebo vlakem. V letní sezoně jsou autobusové a vlakové spoje posíleny. Všechny informace naleznete na stránkách www.postovnimuzeum.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Česká pošta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…