Potravinářská inspekce: Kontrola burčáků 2019 přinesla vyšší počet nevyhovujících vzorků

25.01.2020 10:24

Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2019 ukázaly vyšší počet nevyhovujících vzorků i vyšší míru závažnosti zjištěných pochybení (přídavek vody, nadlimitní přicukření), než v předchozích letech.

Potravinářská inspekce: Kontrola burčáků 2019 přinesla vyšší počet nevyhovujících vzorků
Foto: SZPI
Popisek: SZPI
reklama

V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili celkem 290 prodejních míst burčáku a ČZHM. V 61 případech inspektoři přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.

Komplexní laboratorní analýza prokázala nevyhovující parametry u 10 vzorků, přičemž v některých případech vzorek nevyhověl ve více hodnocených znacích. Rozbory prokázaly pochybení u následujících parametrů:

  • Nepovolený přídavek vody (falšování, prokázán přídavek tzv. exogenní vody) – 3 případy
  • Nadlimitní obohacení přidaným cukrem – 3 případy
  • Neodpovídající objem – 1 případ
  • Nadlimitní obsah alkoholu – 2 případy
  • Podlimitní obsah alkoholu – 2 případy

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v rámci kontrolní akce.

Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů a u nových dosud neprověřených prodejců, kde převládá stánková forma prodeje. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.

V předchozí sezóně 2018 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 44 vzorků a nevyhovělo 5 z nich, v r. 2017 bylo laboratorně hodnoceno 51 vzorků, ze kterých nevyhovělo 7 a v r. 2016 bylo laboratorně hodnoceno 69 vzorků, ze kterých nevyhověly 4.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na tzv. senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje.

Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, množství přidané vody, obsah alkoholu, obsah oxidu siřičitého aj.

Burčák je národní legislativou chráněný tradiční výraz, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití tradičního výrazu - burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.

Přehled hodnocených vzorků burčáku a ČZHM ZDE

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama
autor: Tisková zpráva
reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

ČOI: Kontrola varných desek odhalila u většiny typů nedostatky

22:39 ČOI: Kontrola varných desek odhalila u většiny typů nedostatky

Česká obchodní inspekce kontrolovala vestavné plynové varné desky. V českých domácnostech, kde jsou …