Potravinářská inspekce: Pražská laboratoř rozšířila zkušební metody

03.11.2018 18:51

Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Praze úspěšně absolvovala reakreditační audit vedený Českým institutem pro akreditaci (ČIA) a stala se tak po laboratoři SZPI v Brně dalším držitelem osvědčení ČSN EN ISO/IEC 17025:2018. Obě laboratoře získaly certifikát jako jedny z prvních v ČR.

Potravinářská inspekce: Pražská laboratoř rozšířila zkušební metody
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Osvědčení o akreditaci je základním předpokladem pro to, aby bylo možné laboratorní testy v předmětné laboratoři považovat za oficiální výsledek úřední kontroly s garancí správnosti analytických postupů a dodržení standardů dle požadavků normy - dokument specifikuje obecné požadavky na kompetenci, nestrannost a konzistentní činnost laboratoří.

Oproti původní verzi normy z roku 2005 zavádí ISO 17025:2018 požadavky na komplexnější řízení rizik, zpřesňuje postupy vzorkování a návaznosti jednotlivých procesů, racionalizuje práci s dokumenty a organizační odpovědnost atd. V rámci tříletého přechodného období budou muset certifikát získat všechny akreditované laboratoře.

V rámci reakreditačního auditu laboratoř prošla nejen posouzením systému managementu modifikovaného na nové požadavky, ale zároveň rozšířila i rozsah zkušebních metod. Zejména jde o metody prokázání přítomnosti hořčice a falšování tvrdé pšenice (semoliny), dále o standardizované metody na určení hodnoty tzv. celkového cukru v lihovinách a detekci stafylokokových enterotoxinů v potravinách. Laboratoř rovněž rozšířila spektrum sledovaných pesticidů a opiových alkaloidů v rámci stávajících metod.

Laboratoř SZPI v Praze se dlouhodobě zaměřuje na zjišťování přítomnosti pesticidů, mykotoxinů a jiných rostlinných toxinů v potravinách, nepovolených léčiv v doplňcích stravy, potravinových alergenů a živin včetně vitamínů. Zabývá se také průkazem falšování ovocných a zeleninových výrobků, tuků a olejů, kávy, kakaa a dalších potravinářských výrobků.

O reakreditačním auditu laboratoře SZPI v Brně informovala Potravinářská inspekce 27. 9. 2018.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…