Od 1. 1. 2025 došlo ke zpřesnění kompetencí a sjednocení dozoru nad potravinovým právem v provozovnách společného stravování „otevřeného typu“ pod rezort Ministerstva zemědělství. Inspektoři SZPI jsou tak pověřeni výkonem kontroly ve všech provozovnách společného stravování otevřeného typu.
Kontroly SZPI postihují komplexně všechny aspekty potravinového práva, zahrnují kontrolu hygienických a mikrobiologických požadavků, bezpečnost potravin, ale zaměřují se i na kontrolu jakostních požadavků, falšování potravin a pokrmů, případy klamání spotřebitele a celkovou poctivost prodeje.
Porušení právních předpisů inspektoři SZPI zjišťují přibližně v každé čtvrté provozovně společného stravování. Nejproblematičtějším segmentem dlouhodobě zůstává dodržování hygienických požadavků stanovených nařízením (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, kde porušení inspektoři konstatují při každé třetí takto zaměřené kontrole.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva