Potravinářská inspekce zjistila nevyhovující kečup, obsahoval polovinu rajčat

28.07.2017 18:08 | Zprávy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Lidl Česká republika, v.o.s., aby stáhla z tržní sítě nevyhovující potravinu „Kania CURRY KETCHUP Mild“, s označením data minimální trvanlivosti do 28. 4. 2018, výrobce: Lidl Česká republika v.o.s. Dle došetření výrobek pochází z Německa.

Potravinářská inspekce zjistila nevyhovující kečup, obsahoval polovinu rajčat
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Laboratorní rozbor SZPI u kečupu potvrdil o polovinu nižší obsah rajčat, než u potravin označených jako kečup vyžaduje národní vyhláška. Podíl rajčatové sušiny (tzv. refraktometrická sušina vnesená rajčaty) musí být u kečupu minimálně 7 %, analýza ale prokázala tento podíl pouze v hodnotě 3,5%. Jedná se tak o klamavé informování spotřebitele o parametru potraviny, který má zásadní vliv na její charakter.  Označení výrobku totiž neumožnilo spotřebitelům získat pravdivé informace o skutečné povaze potraviny a pod názvem kečup tak mohli očekávat výrobek s vyšším obsahem rajčat.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Šedá ekonomika

Jak jste s šedou ekonomikou bojovali vy nebo to nepovažujete za něco, co je třeba řešit? A k tomu komplikování života podnikatelů, nemyslíte, že hlavně pro ty menší podnikatele byla dost rána pod pás, když jste jim zrovna Vy zvýšili odvody, a to dost drasticky? Podpoříte teď ANO, které je chce sníži...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

22:03 ASO: První kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2026 byla podepsána

Po nepříliš dlouhém, ale o to intenzivnějším vyjednávání byla d19. prosince 2025 podepsána kolektivn…