Povodí Labe: Dokončení úpravy levého břehu v Jiráskových sadech v Hradci Králové

16.11.2019 14:15

Práce na úpravě levého břehu Labe v Jiráskových sadech v Hradci Králové mezi jezem Hučák a soutokem s Orlicí, včetně území přímo na soutoku, byly minulý týden zcela dokončeny.

Povodí Labe: Dokončení úpravy levého břehu v Jiráskových sadech v Hradci Králové
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

V rámci úpravy byly vytěženy sedimenty ze dna Labe a odebrána byla i část břehu. Tím byla obnovena průtočná kapacita Labe a zároveň byla soutoku Labe a Orlice vrácena podoba, kterou měl na počátku 20. století.

Jiráskovy sady na soutoku Labe a Orlice patří do městské památkové zóny Hradec Králové. Z důvodu ochrany parku a nezatěžování centra města těžkou nákladní dopravou byla zvolena vhodnější varianta, a to odvoz vytěženého materiálu a dovoz kamene pro břehové opevnění pomocí tlačného remorkéru a pontonů. Vykládka sedimentů a později nakládka kamene byla prováděna mimo centrum města na dopravně lépe přístupném místě. Vytěžený sediment v množství cca 5,5 tis. m3 byl použit na rekultivaci po těžbě štěrkopísku v lokalitě Marokánka u Krňovic.

Zhotovitelem akce byla firma POPR spol. s r. o., která zorganizovala práce tak, že byly provedeny o několik měsíců dříve, než projekt předpokládal. Práce byly zahájeny v březnu letošního roku nezbytným kácením, v jarních a letních měsících byly odtěžovány a odváženy sedimenty a pak následovala konečná úprava a opevňování břehů proti erozi. Poslední částí prací byla výsadba nových dřevin náhradou za ty, které musely být před akcí pokáceny. Za provedené práce státní podnik Povodí Labe zaplatil 11,37 mil. Kč.

Při těžení sedimentu ze dna řeky byly nalezeny zajímavé historické artefakty - přídavná palivová nádrž z letounu Messerschmitt z 2. světové války, zbytky kachlových kamen z 18. stol. a dřevěné prvky pocházející pravděpodobně z voru. Všechny tyto předměty byly předány zástupci Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…