Povodí Labe: Zajištění bezpečnosti komunikace Křižanovice – Hradiště

25.05.2017 13:50

Na 25. 5. 2017 je naplánováno předání staveniště zhotoviteli akce stabilizace skalního svahu nad dočasně uzavřenou silnicí III. třídy Křižanovice - Hradiště.

Povodí Labe: Zajištění bezpečnosti komunikace Křižanovice – Hradiště
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Při výstavbě hráze vodního díla Křižanovice v letech 1947 až 1953 byla, z důvodu nutnosti realizace levého zavázání hrázového tělesa a napojení nové komunikace na hráz, odtěžena část skalního boku údolí. Skalní svah je značně strmý (60 - 80°) a vysoký (25 m). Zhruba mezi 13 – 15 m je přerušen plošinou. Horninový masiv postupně časem degradoval a nyní je převážně narušen trhlinami a puklinami tektonického původu, přičemž hlavní poruchy jsou rozestoupené na šířku centimetrů až decimetrů. Vlivem vlastností horniny, oslunění, mrazových jevů a činnosti vegetace dochází občas k pádu malých i větších částí horniny na místo pod svahem, na kterém je v těsné blízkosti umístěna komunikace III. třídy (viz přiložené foto). Realizací stavby dojde k zajištění bezpečnosti uvedené přilehlé veřejné komunikace Křižanovice – Hradiště.

Geotechnické posouzení skalní stěny u VD Křižanovice provedl Ing. Jiří Petera – JIP soukromá kancelář pro průzkum a inženýrskou činnost. Projektovou dokumentaci zpracovala firma Geotechnika Holý v roce 2016. Povolení ke kácení bylo vydáno obecním úřadem Křižanovice dne 13. 2. 2017. Sloučené územní a stavební povolení vydal MěÚ Chrudim, stavební odbor dne 6. 3. 2017, rozhodnutí nabylo právní moci dne 23. 3. 2017.

Dne 4. 5. 2017 byla uzavřena smlouva na realizaci díla s firmou HELPING výškové práce s.r.o. Předání staveniště zhotoviteli je naplánováno na 25. 5. 2017, termín dokončení je do 31. 10. 2017.

Předmětem prací je realizace stabilizace skalního svahu v blízkosti VD Křižanovice bezprostředně nad dočasně uzavřenou silnicí č.III/33765. Stabilizace spočívá v očištění skalní stěny na ploše cca 750 m2, odtěžení nestabilních bloků, kotvení skalních bloků, zajištění svahu speciálními ocelovými sítěmi a zřízení těžkého ochranného plotu. Součástí zakázky je i odstranění náletových dřevin včetně kácení 15 ks obtížně přístupných stromů. Dále také zajištění geotechnického dozoru po dobu stavby, zřízení geotechnického monitoringu a jeho měření.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…