Povodí Labe pokračuje v přípravě poldru Kutřín

26.07.2019 21:31

Státní podnik Povodí Labe získal po několikaleté projekční a majetkoprávní přípravě poslední chybějící stavební povolení na realizaci poldru Kutřín.

Povodí Labe pokračuje v přípravě poldru Kutřín
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Konkrétně se jedná o povolení dopravní části (rekonstrukce mostu a cestní síť), které vydal stavební odbor při MěÚ Chrudim. Stavební povolení nabylo právní moci 21. 6. 2019. Získáním chybějícího povolení byla odstraněna poslední administrativní překážka bránící dokončení prováděcí dokumentace. Po dokončení prováděcí projektové dokumentace bude zahájena příprava výběrového řízení na zhotovitele stavby. Stavební povolení na výstavbu vlastního poldru je platné již od roku 2018.

Poldr Kutřín je prvkem systému protipovodňové ochrany v povodí řeky Novohradky. Krounka je významným levostranným přítokem Novohradky, její vodnost je v ústí srovnatelná s hlavním tokem. Cílem výstavby poldru je transformace povodňové vlny a zdržení kulminačních průtoků do odeznění povodně na Novohradce. Navrhované opatření zvyšuje míru ochrany před povodněmi v souladu s doporučením Plánu hlavních povodí ČR.

Výhodnost profilu zvoleného pro stavbu poldru spočívá zejména v tom, že při relativně krátké hrázi (135,4 m) a výšce hráze nad terénem 17,5 m je dosaženo významného retenčního prostoru až 3,6 mil. m3 při průtoku Q100 (celkový objem akumulované vody může dosáhnout 4,8 mil. m3).

Na základě požadavků na ochranu přírody a maximální zachování kontinuity toku (co nejkratší základové výpusti) a zároveň provozních požadavků na funkci vodního díla je poldr navržen jako betonová tížná hráz. Pro citlivější zapojení konstrukce hráze do krajiny budou návodní i vzdušní líc hráze opatřeny přísypy tvarovanými do teras, simulujících prostředí okolních suťových svahů. Součástí výstavby poldru je komplexní revitalizace toku a údolní nivy Martinického potoka v délce 2 km. Revitalizace zahrnuje obnovu přirozené geomorfologie vodního toku Martinického potoka, vznik zahloubených tůní v nivě Martinického potoka a vegetační úpravy.

Poldr Kutřín je v Zásadách územního rozvoje Pardubického kraje vymezen jako veřejně prospěšná stavba a je také prioritou státního podniku Povodí Labe i obyvatel chráněných obcí. Předpokládané náklady na výstavbu činí 460 mil. Kč. Stavba by měla být spolufinancována z dotačního titulu Ministerstva zemědělství – Podpora prevence před povodněmi IV. etapa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…