Povodí Labe varuje před vstupem na zamrzlé vodní plochy

19.01.2019 13:23

Povodí Labe upozorňuje veřejnost na rizika spojená se vstupem na zamrzlé vodní toky a nádrže.

Povodí Labe varuje před vstupem na zamrzlé vodní plochy
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Současná předpověď počasí slibuje období s celodenními teplotami pod bodem mrazu. Nádrže v horských oblastech jsou již zamrzlé a dá se předpokládat, že ledová pokrývka se začne vytvářet i na proudících vodách a na nádržích v nižších polohách.

Led vždy láká veřejnost k provozování zimních sportů. Bruslení a další sporty na zamrzlých plochách jsou činnosti, které lze považovat za obecné užívání povrchových vod a vstup na led je na vlastní nebezpečí. Při vstupu na zamrzlé vodní plochy je nutné vždy velmi pečlivě zvážit rizika, která v dané lokalitě hrozí. Vodní plochy nezamrzají rovnoměrně, tloušťka a pevnost ledu se může odlišovat a tyto odlišnosti jsou pouhým okem neviditelné. Na vodních nádržích se provádí manipulace s hladinou. To může vést k vytváření prasklin v ledu, dutin pod ledem, k jeho zeslabování a celkové nestabilitě ledové plochy. Led je v důsledku manipulace často „zavěšen“ i mnoho centimetrů nad skutečnou vodní hladinou. Na vodních tocích dochází k podobným jevům samovolně vlivem kolísání vodního stavu. K nestabilitě ledu přispívají i výkyvy počasí. Bezpečnost osob na ledové ploše nemůže být zajištěna a pohyb na ní může být velmi rizikový.

Nebezpečí se vystavují i osoby pohybující se v korytech zamrzlých toků. Tekoucí voda je v mrazivém počasí teplejší než okolí a dle konfigurace břehů je pevnost ledu velmi proměnlivá. V korytech řek a potoků dále hrozí vznik ledových nápěchů. Při jejich uvolnění se průtok může velmi rychle změnit a vážně ohrozit osoby pohybující se v prostorách pod těmito ledovými jevy.

Na závěr bychom rádi připomněli, že ochranná pásma vodárenských nádrží samozřejmě platí i v zimním období a na ledové plochy těchto nádrží je vstup dle § 30 Vodního zákona přísně zakázán, a to i v případě, že led je pod sněhovou pokrývkou. Porušení tohoto zákazu je kvalifikováno jako přestupek dle § 116 Vodního zákona s následně vyplývajícím přestupkovým řízením. V územní působnosti státního podniku Povodí Labe se jedná o nádrže Hamry, Křižanovice, Vrchlice, Souš a Josefův Důl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…