Povodí Moravy: Hladiny většiny řek setrvávají pod dlouhodobým průměrem

25.06.2016 13:06

Porovnání průtoků řek v Povodí Moravy s dlouhodobými měsíčními údaji stále vykazuje podprůměrné hodnoty. Vodnost některých toků klesla pod úroveň 20% dlouhodobého měsíčního průměru. Olšava v Uherském Brodě se dostala na 19%, Dřevnice ve Zlíně na 14%.

Povodí Moravy: Hladiny většiny řek setrvávají pod dlouhodobým průměrem
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Přestože se během minulého týdne místy vyskytovaly bouřky s přívalovými srážkami, hladiny řek zůstávají pod dlouhodobým průměrem. Na některých tocích sice srážky způsobily krátkodobý vzestup, ve většině sledovaných vodních tocích v povodí Moravy byly hladiny řek po většinu týdne mírně rozkolísané, celkově přetrval setrvalý stav.

Průtoky byly v porovnání s dlouhodobými červnovými průměry v povodí Moravy i Dyje většinou výrazně podprůměrné při rozpětí 23 až 75 % dlouhodobého měsíčního průměru.

Hranice sucha na tocích registruje Povodí Moravy na Dřevnici v Kašavě, Juhyni v Rajnochovicích a Moravě ve Vlaském. Nejhorší je situace na Bečvě, která v profilu Dluhonice dosahuje 15% dlouhodobého měsíčního průměru. Vsetínská Bečva je aktuálně na 12%, Rožnovská Bečva na 11%.

Naplněnost zásobních prostorů vodních nádrží se i přes nepříznivou hydrologickou situaci pohybuje v rozmezí 84 – 100%. Na všech vodních dílech jsou zajišťovány odtoky dle platných manipulačních řádů. V současné době jsou přítoky do nádrže většinou setrvalé. „Minimální průtoky v tocích pomáhají zajistit přehrady, díky kterým nedochází k omezování schválených odběrů. Aktuální stav zásobních prostorů zajišťuje odpovídající zabezpečenost dávek vody a to jak z vlastního vodního díla, tak z koryta toku pod těmito díly.

Stav podzemních se v celkovém průměru příliš nezměnil. Hladina ve vrtech ve srovnání s předchozím týdnem v celkovém průměru převážně mírně klesala.

Povodí Moravy, s.p. s ohledem na stávající situaci a možné další pokračování sucha doporučuje s vodou účelně hospodařit, neboť její zdroje jsou v našem území omezené a závislé na srážkách. To platí zejména v povodích bez možnosti jejich nadlepšení zvýšenými průtoky v období sucha. Oblasti, ve kterých je možné nadlepšovat vodní poměry vodními díly ve správě Povodí Moravy, s.p. jsou prezentovány v přiložené mapě povodí.

Vzhledem k absenci srážek budou hladiny nadále setrvalé nebo mírně klesající, v místech, kde se objeví bouřky, mohou být hladiny přechodně rozkolísané.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…