Povodí Moravy: Množství odstraněného spláví z VD Brno je letos rekordní

26.08.2020 21:25

Brněnská přehrada zaznamenala rekord v množství zachyceného spláví. Povodí Moravy, s. p. jen za letošek ze zátok a z blízkosti hráze odtěžilo více než 300 tun materiálu. Je to patnáctinásobek obvyklého ročního množství.

Povodí Moravy: Množství odstraněného spláví z VD Brno je letos rekordní
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Povodí Moravy, s. p. už od června s pomocí těžké techniky průběžně odstraňuje tento nežádoucí materiál z hladiny vodní nádrže Brno. Zatímco v předchozích suchých letech odebrali pracovníci Povodí Moravy, s. p. z nádrže okolo 20 tun spláví, v letošním roce přinesly nadprůměrné srážky v povodí Svratky do nádrže více než patnáctinásobné množství. Vodohospodáři tak od června museli na vodní nádrži Brno zasahovat už poněkolikáté. Naposled na konci minulého týdne, kdy jen z okolí hráze odstranili přibližně 30 tun materiálu.

Od června se tak celková hmotnost naplavené a odklizené hmoty vyšplhala na 300 tun. Těžba probíhala s pomocí bagrů v několika cyklech u hráze, na Rokli a v Rakovecké zátoce. „Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily např. i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Vodohospodáři s pomocí bagrů a jeřábů spláví odebrali z vodní hladiny, naložili na nákladní auta a odvezli na meziskládku. Následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat.

S dalšími 100 tunami si museli letos vodohospodáři poradit na novomlýnských nádržích. Další tuny spláví pak vodohospodáři odtěžili z přehrad Bystřička (10 tun), Luhačovice (3 tuny), Letovice (3 tuny), Boskovice (3 tuny) či Slušovice (1 tuna).

Některé druhy splaveného materiálu mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály např. z načerno založených skládek. Kromě toho by spláví mohlo vytvářet riziko pro lodě při pohybu na vodní hladině či pro plavce. Povodí Moravy, s. p. proto vyzývá v období vysokých průtoků i v období krátce po nich k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak na vodních nádržích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…