Povodí Moravy: Trkmanka získá nové meandry a tůně

16.01.2021 16:51

Povodí Moravy, s. p. zahájilo revitalizaci Trkmanky u Velkých Pavlovic. Práce povedou k prodloužení vodního toku, ke kterému nově přibydou tůně a biocentrum. Revitalizace v délce dvou kilometrů potrvá rok, hotovo bude na konci letošního roku.

Povodí Moravy: Trkmanka získá nové meandry a tůně
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Povodí Moravy, s. p. pokračuje také v letošním roce v programu revitalizace vodních toků. V rámci první významné revitalizační akce letošního roku vodohospodáři prodlouží vodní tok Trkmanka v úseku mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi. Vodní tok, který byl v minulosti narovnán, prodlouží o téměř 400 metrů. Koryto Trkmanky se rozvolní, získá nové oblouky, v těsné blízkosti vzniknou tůně i nové biocentrum. „Úpravy budou spočívat zejména ve vytvoření zvlněného koryta. Délka revitalizovaného úseku toku před samotnou revitalizací je 1891 metrů. Úpravami vodní tok prodloužíme na délku 2277 metrů. Počátek i konec revitalizace je plynule napojen na stávající vedení toku. Podél Trkmanky navíc vytvoříme protierozní opatření a 5 tůní,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Opatření povedou ke zpomalení povrchového odtoku vody, úpravě splaveninového režimu, zlepšení morfologie toku a adaptaci na změnu klimatu.

Připravované tůně budou mít různou velikost, tvar a také hloubku. Jejich variabilita zvýší různorodost živočichů a rostlin, kteří podobné biotopy osidlují. „Dno tůní bude v nižší úrovni, než je dno koryta. Tímto návrhem zajistíme stálou hladinu vody v tůních. Jedna tůň bude občasně průtočná a ostatní neprůtočné,“ vysvětluje Gargulák. Nové tůně v krajině vytvoří vodní plochu o celkové rozloze 3300 m2.

Po dokončení prací v korytě Trkmanky vysadí Povodí Moravy, s. p. v blízkosti koryta 630 kusů dřevin. Mezi stromy, kterých bude 180, budou zastoupeny lípy, duby, javory, habry a jeřáby. Mezi 450 keři bude druhově zastoupený zejména hloh, ptačí zob, klokoč, kalina a svída. Biotop doplní technické prvky z kamene a dřeva, které budou sloužit jako úkryty pro drobné živočichy. Nově tak mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi vznikne podél dvoukilometrového úseku Trkmanky biocentrum o šířce 150 m.

V současnosti Povodí Moravy, s. p. realizuje řadu revitalizačních opatření. Tato opatření vedou ke zlepšení kondice krajiny a posílení její funkce zadržet vodu. „Řekám vracíme původní charakter, realizujeme přírodě blízká opatření a revitalizujeme řeky v povodí Moravy v místech, kde jsou taková řešení možná. Je ale důležité mít na paměti, že v osídlených oblastech není možné dělat stejná opatření jako v krajině. Podobné přírodě blízké úpravy jsou součástí komplexu opatření a musí být prováděny v souladu s opatřeními pro posílení vodních zdrojů. Bez nich postrádají smysl, neboť nenahrazují vodní zdroje,“ vysvětluje Gargulák. Mezi nejvýznamnější aktuální projekty Povodí Moravy, s. p. patří například dokončená renaturace Moravy u Štěpánova, napojení odstavených ramen Dyje, revitalizace Baštýnského potoka u Novosedel, revitalizace Knínického potoka u Veverských Knínic, probíhající revitalizace Bečvy u Černotína a Skaličky či připravovaná revitalizace vodohospodářského uzlu u Nedakonic.

Práce odstartovaly předáním staveniště na konci loňského roku a vyžádají si investiční náklady v celkové výši téměř 14 mil. Kč. Dokončení je naplánované na konec roku 2021. Akce je financována z Operačního programu životní prostředí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…