Povodí Moravy: V Přerově dojde k vypuštění jezové zdrže a těžbě štěrků

23.07.2022 18:34 | Tisková zpráva

Povodí Moravy připravuje na jezu v Přerově každoroční srážku hladiny, v rámci které proběhne pravidelná údržba jezu i nadjezí a rozhrnování štěrků v korytě Bečvy. V letošním roce proběhne i těžba štěrků v nadjezí. Práce jsou naplánované na týden a po jejich dokončení začne Povodí Moravy jez opět napouštět.

Povodí Moravy: V Přerově dojde k vypuštění jezové zdrže a těžbě štěrků
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V pátek 22. července došlo na jezu k postupnému vyhrazení jezu a vypuštění vody z celého nadjezí. Takzvaná srážka potrvá týden, během kterého vodohospodáři musí provést kompletní prohlídku a servis jezové konstrukce, kontrolu břehového opevnění v nadjezí a především těžba a rozhrnutí štěrkových lavic, které snižují průtočnost koryta řeky. Práce budou probíhat hlavně v nadjezí samotného jezu, nad a pod železničním mostem, v lokalitě U Loděnice a v lokalitě Tyršova mostu.

Snížení hladiny na jezu Přerov vytvoří pro těžbu štěrků a rozhrnutí nánosu optimální podmínky. Samotnou těžbu štěrků schválili orgány ochrany přírody. „Rozhrnování štěrků, kontrolu jezu a nadjezí provádíme každým rokem, kdy sníženou hladinu využíváme k rozhrnutí nánosu v intravilánové části města Přerova. V letošním roce navíc odtěžíme část štěrkopískových nánosů, kterou následně převezeme a vrátíme do řeky Bečvy, kde budou dále přirozeně sedimentovat. Práce se štěrkem je pro řeku Bečvu přirozená. Samotné rozhrnování štěrků není tak efektivní a postupně totiž dochází k zanášení jezové zdrže. Na konci července tak díky těžbě a rozhrnutí štěrků dojde k obnovení kapacity průtočného profilu a zejména koryto řeky Bečvy bude připravené na pravidelné jarní ledochody,“ říká generální ředitel povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9637 lidí

Přemístěné nánosy pak budou při vyšších průtocích přirozeně transportovány dále po toku, kde se budou znovu usazovat. Jde o léty osvědčený systém preventivní ochrany města před jarními ledochody. Po dokončení prací a kontrole konstrukcí jezu začne Povodí Moravy jezovou zdrž opět napouštět.

Zahájení napouštění je naplánované na 29. července. Celá akce proběhne pod biologickým dozorem, který monitoruje celé vypuštěné nadjezí jezu Přerov i probíhající práce. Srážka je pečlivě a s velkým předstihem naplánovaná a úředně schválená. Pravidelná údržba zařízení jezu a jeho částí probíhá v Přerově pravidelně každým rokem v tomto období.

Přerovský jez slouží k zadržování a vzdouvání vody. Z nadjezí probíhá odběr vody pro průmyslové využití. Vzdutá hladina umožňuje v intravilánu Přerova rekreační využití celého nadjezí, provozování plavby, vodních sportů a dalších aktivit. Jez slouží ke stabilizaci sklonových poměrů řeky Bečvy v městském úseku toku a toku pod jezem a slouží k útlumu energie při větších průtocích, aby se ochránil níže ležící tok. Za nízkých průtoků naopak umožňuje zadržení vody v nadjezí pro udržení života v toku a umožnění odběrů i při nízkých průtocích. Jez tedy podporuje hospodaření s vodou, jejíž význam se v posledních letech výrazně posiluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…