Povodí Moravy vybuduje na řece Bečvě protipovodňové stavby za téměř 2,1 mld

28.07.2015 8:20

Dlouho očekávaný plán protipovodňových opatření na řece Bečvě schválila nedávno Vláda ČR. Rozdělila jej na dvě etapy a Povodí Moravy, s.p. už má jasno také v tom, jak stavby financovat.

Povodí Moravy vybuduje na řece Bečvě protipovodňové stavby za téměř 2,1 mld
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

„První etapa, která předpokládá do roku 2022 investice za 2,1 mld. korun a komplexní ochranu sídel podél toku Bečvy při průtoku 650 – 750 m3/s, což odpovídá padesátileté vodě, bude financována částkou 1,3 mld. z programu Podpory prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství a dalšími 760 miliony korun z Operačního programu Životní prostředí Ministerstva životního prostředí,“ uvádí generální ředitel Povodí Moravy, s.p. RNDr. Jan Hodovský. Ministerstvo zemědělství bude financovat stavby technického charakteru, z peněz Ministerstva životního prostředí se zaplatí přírodě blízká protipovodňová opatření tak, aby si řeka zachovala svůj osobitý krajinný ráz.

Souběžně s výstavbou lokálních protipovodňových opatření bude probíhat majetkoprávní vypořádání, na které naváže výstavba diskutovaného poldru Teplice. Ten je nejdůležitější stavbou druhé etapy a bude financován ze státního rozpočtu. Suchá nádrž s retenčním objemem až 35 milionů kubíků vody bude stát 2,69 mld. korun a plánuje se, že ochrání města a obce dále po toku před stoletou vodou. Měla by tedy ochránit obyvatelstvo před katastrofou srovnatelnou s povodní roku 1997. Plány na tento poldr jsou staré už desítky let. Postupně se měnila velikost uvažovaného retenčního objemu i umístění samotného poldru. „Tento poldr už v nejnovějších plánech vůbec nezasahuje do katastru Teplic nad Bečvou, proto jsme jej změnili na vodní dílo Skalička,“ upozorňuje Hodovský na další novinku, která se v souvislosti se stavbou objevuje.

Před samotnou výstavbou VD Skalička bude potřeba se vypořádat s výkupem pozemků a staveb, které se v místě nacházejí. „Předpokládáme, že se budou náklady na výkup těchto nemovitostí pohybovat někde na hranici 680 milionů korun bez DPH“, uzavírá Hodovský.

Koncepce protipovodňové ochrany sídel v Pobečví zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…