Povodí Odry zahájilo provoz infocentra v Nových Heřminovech

29.04.2014 18:50

Státní podnik Povodí Odry jako investor připravované investiční akce „Opatření na horním toku řeky Opavy“, jejíž součástí je i přehrada v Nových Heřminovech, ve čtvrtek zahájil v Nových Heřminovech provoz informačního centra.

Povodí Odry zahájilo provoz infocentra v Nových Heřminovech
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

To bude všem občanům Nových Heřminov poskytovat informace týkající se připravovaného opatření na horní Opavě. Informační centrum je umístěno v prvním patře budovy společnosti A.B. TITAN, s.r.o., č. p. 117 (vstup do budovy je z ulice a je označen). Pro veřejnost bude informační centrum přístupné v lichých týdnech vždy ve čtvrtek od 14.00 do 16.00 hodin.

„V informačním centru budou v provozních hodinách k dispozici naši pracovníci, kteří se podílejí na přípravě akce, takže budou moci zodpovědět otázky týkající se jak technického řešení celého záměru, postupu přípravy jednotlivých staveb a jejich projednávání, tak zejména problematiky spojené s přípravou stavby přehrady v Nových Heřminovech i protipovodňové ochrany vlastní obce nad přehradou,“ vysvětluje obchodní ředitel a tiskový mluvčí státního podniku Povodí Odry Čestmír Vlček s tím, že předmětem diskusí mohou být i možná kompenzační opatření, která umožní další rozvoj obce ve vazbě na rozvojové záměry a na možné investice vyvolané stavbou přehrady, na něž vedení obce dosud nereaguje. „Dotazy mohou být samozřejmě směřovány také do oblasti majetkového vypořádání pozemků a staveb dotčených připravovanou investicí,“ dodává Vlček.

Současný stav přípravy investiční akce „Opatření na horním toku řeky Opavy“

V návaznosti na zpracovaný investiční záměr pro Opatření na horní Opavě zahájil státní podnik Povodí Odry práce na pokračování projektu, zejména v úrovni dokumentací pro územní řízení pro vodní nádrž Nové Heřminovy a úzce související stavby. Stávající činnost spočívá zejména v dokončení výběrového řízení na projektanta těchto staveb, který zajistí přípravu výše uvedených projektových dokumentací, a to vše do roku 2016. Další činností budou spočívat v realizaci inženýrsko-geologických průzkumů, zpracování různých matematických modelů či pokračování demolic objektů v zátopě. Současně probíhá projekční příprava revitalizačních a protipovodňových opatření na řece Opavě, zejména od obce Zátor po město Krnov, kde probíhá zajišťování podkladů pro příslušná územní řízení. V letošním roce budou dále zahájeny samotné stavební činnosti spočívající v zajištění realizace deseti limnigrafických a srážkoměrných stanic v povodí horní Opavy či dvou malých vodních nádrží.

Minulou středu vláda ČR schválila finanční prostředky na přípravu a dílčí realizaci opatření ke snížení povodňových rizik v povodí horního toku řeky Opavy včetně přeložky komunikací, a to ve výši 6,6 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství přitom chce co nejdříve dokončit výkup pozemků pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech (v tuto chvíli stát vykoupil už 90 procent pozemků v Nových Heřminovech) a zahájit výstavbu tohoto vodního díla v roce 2018. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to uvedl ve čtvrtek 10. dubna v Ostravě. Je přitom přesvědčený, že ani protesty obce Nové Heřminovy na této investici už nic nemohou změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec