Povodí Odry zahájilo provoz infocentra v Nových Heřminovech

29.04.2014 18:50

Státní podnik Povodí Odry jako investor připravované investiční akce „Opatření na horním toku řeky Opavy“, jejíž součástí je i přehrada v Nových Heřminovech, ve čtvrtek zahájil v Nových Heřminovech provoz informačního centra.

Povodí Odry zahájilo provoz infocentra v Nových Heřminovech
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

To bude všem občanům Nových Heřminov poskytovat informace týkající se připravovaného opatření na horní Opavě. Informační centrum je umístěno v prvním patře budovy společnosti A.B. TITAN, s.r.o., č. p. 117 (vstup do budovy je z ulice a je označen). Pro veřejnost bude informační centrum přístupné v lichých týdnech vždy ve čtvrtek od 14.00 do 16.00 hodin.

„V informačním centru budou v provozních hodinách k dispozici naši pracovníci, kteří se podílejí na přípravě akce, takže budou moci zodpovědět otázky týkající se jak technického řešení celého záměru, postupu přípravy jednotlivých staveb a jejich projednávání, tak zejména problematiky spojené s přípravou stavby přehrady v Nových Heřminovech i protipovodňové ochrany vlastní obce nad přehradou,“ vysvětluje obchodní ředitel a tiskový mluvčí státního podniku Povodí Odry Čestmír Vlček s tím, že předmětem diskusí mohou být i možná kompenzační opatření, která umožní další rozvoj obce ve vazbě na rozvojové záměry a na možné investice vyvolané stavbou přehrady, na něž vedení obce dosud nereaguje. „Dotazy mohou být samozřejmě směřovány také do oblasti majetkového vypořádání pozemků a staveb dotčených připravovanou investicí,“ dodává Vlček.

Současný stav přípravy investiční akce „Opatření na horním toku řeky Opavy“

V návaznosti na zpracovaný investiční záměr pro Opatření na horní Opavě zahájil státní podnik Povodí Odry práce na pokračování projektu, zejména v úrovni dokumentací pro územní řízení pro vodní nádrž Nové Heřminovy a úzce související stavby. Stávající činnost spočívá zejména v dokončení výběrového řízení na projektanta těchto staveb, který zajistí přípravu výše uvedených projektových dokumentací, a to vše do roku 2016. Další činností budou spočívat v realizaci inženýrsko-geologických průzkumů, zpracování různých matematických modelů či pokračování demolic objektů v zátopě. Současně probíhá projekční příprava revitalizačních a protipovodňových opatření na řece Opavě, zejména od obce Zátor po město Krnov, kde probíhá zajišťování podkladů pro příslušná územní řízení. V letošním roce budou dále zahájeny samotné stavební činnosti spočívající v zajištění realizace deseti limnigrafických a srážkoměrných stanic v povodí horní Opavy či dvou malých vodních nádrží.

Minulou středu vláda ČR schválila finanční prostředky na přípravu a dílčí realizaci opatření ke snížení povodňových rizik v povodí horního toku řeky Opavy včetně přeložky komunikací, a to ve výši 6,6 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství přitom chce co nejdříve dokončit výkup pozemků pro stavbu přehrady v Nových Heřminovech (v tuto chvíli stát vykoupil už 90 procent pozemků v Nových Heřminovech) a zahájit výstavbu tohoto vodního díla v roce 2018. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to uvedl ve čtvrtek 10. dubna v Ostravě. Je přitom přesvědčený, že ani protesty obce Nové Heřminovy na této investici už nic nemohou změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…