Povodí Ohře: Bezpečnost na přivaděčích

06.03.2018 20:50

Zejména pro Chomutovany a Jirkovany je pojem „Přivaděč“ známý. Jde o systém koryt vodních toků, který odvádí vodu z některých krušnohorských potoků mimo původní i současné povrchové hnědouhelné doly a přivádí ji do míst její potřeby.

Povodí Ohře: Bezpečnost na přivaděčích
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Koryta těchto vodních toků jsou opevněna betonovými konstrukcemi, často se strmými svahy. Někteří lidé z doslechu, jiní třeba i z vlastní zkušenosti, vědí o záludnosti a nebezpečnosti přivaděčů. Pro eliminaci zmíněného rizika instaloval státní podnik Povodí Ohře v řadě předchozích let bezpečnostní prvky. Ty se nacházejí v korytech v určitém odstupu. Využít je může nejen osoba, která do přivaděče spadla, ale i záchranář amatér či profesionál.

Aktivita, kterou Povodí Ohře sleduje, je jednoznačně pro eliminaci utonutí osob, které do proudící vody v přivaděčích spadly, nebo skočily při záchraně svých blízkých. Je pak smutné hledět na „Lidovou úpravu“ těchto prvků k vytvoření lávek či k účelům neznámým. Takovéto úpravy znemožňují použití bezpečnostního prvku, dokonce mohou přímo způsobit smrt proudem nesené osoby či zvířete.

Podrobné informace o přivaděčích můžete nalézt zde.

„Uvedení bezpečnostních prvků do použitelného stavu stojí Povodí Ohře ročně značnou sumu finančních prostředků,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí státního podniku Povodí Ohře. „Přestože nelze přesně vyčíslit počty zásahů, lze ale vyhodnotit čas, který musí kolegové ročně vynaložit k nápravě cizího konání. V roce 2015 šlo o 580 hodin, v roce 2016 o 550 hodin a v roce 2017 o 185 hodin,“ dodal Svejkovský.

Klesající tendence je sice příznivá, ale stále má Povodí Ohře na mysli primární účel bezpečnostních prvků – záchranu životů. Nebuďte proto prosím lhostejní ke svévolným úpravám bezpečnostních prvků. Pomoc budete potřebovat třeba i Vy nebo Vaši blízcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…