Povodí Ohře: Informace k lokalitám pro akumulaci povrchové vody

30.05.2020 19:27

Aktuální informace z médií přinášejí zprávy o rozšíření počtu lokalit pro akumulaci povrchové vody do stávajícího Generelu na území celého Česka o 31 položek na celkových 96 lokalit. Co to znamená?

Povodí Ohře: Informace k lokalitám pro akumulaci povrchové vody
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Ve vodohospodářské praxi běžné názvy zní pro laika poněkud zvláštně. Generel území chráněných pro akumulaci povrchových vod a základní zásady využití těchto území je ucelený schválený materiál obsahující odborně zhodnocený přehled lokalit, ve kterých by v případě jejich potřeby mohla vzniknout nová vodní nádrž. Rozhodně to není plán výstavby budoucích vodních děl, ale přehled vhodných míst. V těchto lokalitách dochází k takzvanému hájení území, aby nebylo nevratně znehodnoceno pro vodohospodářské využití. Nesmí se zde například těžit nerosty, stavět energetické či průmyslové provozy nebo dálniční infrastrukturu. Tím je dotčené území chráněné proti antropogenním vlivům.

Generel vznikl ve spolupráci ministerstev zemědělství a životního prostředí v roce 2011. Do roku 2009 mu předcházel Směrný vodohospodářský plán (SVP), který v sobě při poslední aktualizaci zahrnoval 210 lokalit. SVP vznikl již v 50. letech minulého století a postupně se podle potřeb aktualizoval.

Současné návrhy reagují na problematiku sucha a negativního vývoje nárůstu teploty. Je nutné vnímat, že k případnému rozhodnutí o realizaci nového zdroje vody může v budoucnu dojít pouze na základě potřeb veřejnosti a důkladného zhodnocení. Prostě mezi Generelem a záměrem či plánem výstavby rozhodně není rovnítko.

Ve správním území státního podniku Povodí Ohře bylo v SVP č. 34 k roku 1988 celkem 52 lokalit. Nyní je v Generelu na stejném území celkem 6 lokalit a 4 další se aktuálně navrhují pro rozšíření.

Náhled k roku 1988 si můžete prohlédnout v následujícím obrázku:

Povodí Ohře

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…