Povodí Ohře: Varujeme před vstupem do koryt vodních toků a na zamrzlé vodní plochy

28.02.2018 20:17

Zamrzlé vodní plochy a současné nízké teploty hluboko pod bodem mrazu mnohé lidi lákají k pravým zimním radovánkám. Používejte prosím zdravý rozum a hlavně POZOR!

Povodí Ohře: Varujeme před vstupem do koryt vodních toků a na zamrzlé vodní plochy
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Není led, jako led. Zamrzlá koryta vodních toků mají hned několik úskalí. Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. Nejen, že je snadné se během okamžiku ocitnout pod ledovými krami, ale i před naprosto nepředvídatelným ledochodem, který lze srovnat s lavinou, není úniku. A pozor! K ledochodu často dochází i při teplotách – 10 °C! Zde tedy platí jednoznačné opatření - NEVSTUPOVAT do koryt vodních toků!

Další ledové plochy vznikají na vodních nádržích a rybnících. S tím jsou spojena další rizika. I když je led relativně silný, často dochází k pohybu hladiny a ledová vrstva tak visí ve vzduchu. Prolomení ledu je pak nečekaně rychlé a ohrožení života o to větší. I zde je nejlepší prevence - NEVSTUPOVAT na zamrzlé plochy!

Koncem tohoto týdne očekáváme výrazné oteplení. V souvislosti se zvýšenými teplotami, případně i s dešťovými srážkami, led změkne, zeslábne a bude se uvolňovat. Vznikne tím další nebezpečí číhající u vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…