Povodí Vltavy: Ukliďme Česko!

06.09.2018 12:19

Na březích Vltavy v Praze proběhl 4. září dobrovolnický úklid, kterým organizátoři Světového úklidového dne (World Cleanup day) chtěli upozornit veřejnost na blížící se datum této akce, která se koná v sobotu 15. září 2018 ve více než 150 zemích všech kontinentů.

Povodí Vltavy: Ukliďme Česko!
Foto: Povodí Vltavy
Popisek: Povodí Vltavy

Pražského úklidu se zúčastnilo několik desítek dobrovolníků z řad organizátorů, české pobočky OSN, Ministerstva životního prostředí a státního podniku Povodí Vltavy, kteří během dopoledne nasbírali téměř 200 kg odpadu.

Podle generálního ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala je důležité organizovat podobné dobrovolnické akce i proto, že správci vodních toků mohou udržet pořádek a čistotu pouze na vlastních pozemcích. "V případě cílených akcí existuje taková legislativa, že my jako správci to můžeme dělat pouze na našich pozemcích, nikoli na pozemcích obecních. Domluvit se samosprávou, aby to někdo zaplatil, je problém," řekl.

Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko uvedl, že se na sobotu 15. září dosud zaregistrovalo více než 330 skupin v celé republice. "Věříme, že jejich počet ještě naroste. Letos na jaře se totiž do úklidů na více jak 2600 místech v republice zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků, které jsme vyzvali, aby s námi šli uklízet i 15. září a stali se tak součástí největší dobrovolnické akce v dějinách," sdělil.

Zájemci, kteří chtějí přímo zorganizovat úklid na konkrétním místě, se mohou zaregistrovat ZDE. "Je důležité se domluvit s obcí, jak následně s odpadem naložit," uvedl Kubásek. I lidé, kteří úklid sami neorganizují, se mohou zapojit. "Každý si může vybrat místo, které je mu blízké, a připojit se," dodal.

Celosvětový úklidový den je myšlenka, která vyvstala ze spontánní národní iniciativy Let's Do It! v Estonsku v roce 2008, kdy se 4 % obyvatel aktivně zapojilo a vyčistilo celé Estonsko za pouhých pět hodin. Od té doby se myšlenka národních úklidů rozšířila do více než 150 zemí na všech kontinentech. Národním koordinátorem pro Českou republiku je již pátým rokem spolek Ukliďme Česko!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…