Povodně vážně zasáhly nejméně 1500 rodin, zjistil Člověk v tísni

13.06.2013 18:45

Koordinátoři povodňového týmu Člověka v tísni v zaplavených vesnicích zjistili, že poničených domácností je více, než se původně odhadovalo.

Povodně vážně zasáhly nejméně 1500 rodin, zjistil Člověk v tísni
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

„Podle dosavadních zjištění bylo v obytných místnostech vyplavených více než 1500 rodin a toto číslo ještě zřejmě poroste až ke dvěma tisícům zasažených domácností,“ říká vedoucí povodňového týmu Člověka v tísni Jiří Velenský.

Informace o vytopených domácnostech Člověk v tísni (ČvT) získal přímo od postižených obcí a sdílí je se všemi, kdo se na pomoci podílí. Nejvíce zasažené vesnice jsou podle koordinátorů především na Ústecku, Litoměřicku a Mělnicku. Jen na Ústecku mělo podle zjištění ČvT vytopený dům v obytných místnostech více než 1000 rodin. Člověk v tísni posílá vyplaveným humanitární pomoc. V druhé fázi bude pomáhat s obnovou konkrétních poničených domácností, potřeby lidí budou zjišťovat vyškolení terénní pracovníci.

Pomoc je možné poslat na povodňové konto SOS Povodně 2013 na číslo účtu 72027202/0300, online platbou nebo pomocí dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777

Člověk v tísni by pomoc rád nabídl tisícovce vyplavených domácností. „Vyplavení lidé teď ještě vnímají situaci dobře, protože je kolem nich mnoho hasičů a dobrovolníků. Za dva až tři týdny, až skončí první úklid, ale budou na situaci sami a budou muset začít opravovat své domovy,“ říká Jiří Velenský. „V této fázi bude naše pomoc potřeba, protože příspěvky od státu na pomoc zcela jistě nebudou stačit,“ dodal.

Koordinátoři Člověka v tísni (ČvT) budou nejdříve působit v nejpostiženějších obcích. „Kolika rodinám budeme moct účinně pomoci velmi záleží na vývoji veřejné sbírky. Pokud se nám nepodaří shromáždit dostatek prostředků, budeme pomáhat jen nejhůře zasaženým lidem nebo pomoc nabídneme méně domácnostem,“ uvedl Jiří Velenský s tím, že podle dat z předchozích povodní Člověk v tísni kupříkladu na účinnou pomoc 1 000 rodinám potřeboval zhruba 40 000 000 milionů korun.

Nejvíce postiženým chce ČvT nabídnout účinnou pomoc

Člověk v tísni zasahuje už při šestých povodních a při vytipování domácností používá propracovanou metodiku, která se snaží co nejspravedlivěji pomoc rozdělit těm nejpostiženějším domácnostem. „Nemůžeme přispívat plošně formou kompenzace za vyplavení. Naši úlohu spatřujeme spíš v tom přispět nejvíce postiženým a nabídnout pomoc, která v jejich rozpočtu bude hrát významnou roli,“ uvedl Jiří Velenský.

Člověk v tísni bude přispívat především na nákup vnitřního vybavení vytopených bytů a domů jako je například nábytek, pračky, sporáky, kuchyně a na rekonstrukce těchto domů například na nové omítky a elektroinstalace, výměnu zatopených dveří a oken, nové podlahy, opravy zdí a zlepšení statiky. V těch nejtěžších případech, kdy je nutné nařídit demolici, budeme zvažovat příspěvek na vybudování nového domu. Pomoc budeme poskytovat vždy na konkrétní plány základní obnovy bydlení a vybavení.

„Dar je vždy vázaný například na novou podlahu a omítky nebo nákup kuchyňské linky, vybavení dětského pokojíku a podobně. V závažných případech se vracíme zpět do domácnosti a kontrolujeme využití daru. Když je využitý správně, můžeme, pokud je to potřeba, poskytnout druhý příspěvek,“ vysvětlil Jiří Velenský.

Při rozhodování o výši pomoci je důležitá míra poškození majetku, finanční možnosti domácnosti při obnově, sociální a zdravotní podmínky vyplavených lidí. Zjednodušeně řečeno ti, kteří jsou na tom nejhůře, dostanou největší podporu. „Typickým příkladem může být rodina s dětmi, kde manželka je na mateřské dovolené a muž musí uživit rodinu a zároveň vydělat dost peněz na rekonstrukci domu. Dalším případem můžou být důchodci bez úspor, kteří nedosáhnou na úvěr na nákup zničeného vybavení. Každý případ budeme posuzovat individuálně a všechny obdarované rodiny osobně navštívíme,“ vysvětlil Jiří Velenský.

První dary rodiny dostanou v červenci

Finanční pomoc rodinám začne Člověk v tísni rozdělovat v průběhu července. Každou rodinu předtím navštíví terénní pracovník, který s ní vyplní dotazník a o konkrétní pomoci potom rozhodne Povodňová komise Člověka v tísni. „Intenzivní práce na pomoci po povodních bude trvat nejméně tři měsíce a v dalších měsících pak budeme dořešovat ty nejvážnější případy a to s každou postiženou rodinou individuálně,“ říká Jiří Velenský. Při posledních velkých povodních v roce 2010 ČvT například poskytl finanční příspěvek v rozmezí 5 až 200 tisíc korun 1049 domácnostem.

Zároveň ČvT stále pomáhá s humanitární pomocí pro jednotlivé obce na Kolínsku, Trutnovsku, Mělnicku, Litoměřicku, Ústecku a také v Praze a blízkém okolí.

V první fázi obce nejvíce potřebovaly lopaty, kolečka, košťata, rukavice, kbelíky, hadry nebo dezinfekční prostředky. „Za tuto pomoc Člověk v tísni dosud utratil milion korun. Půl milionu poskytl Klub přátel Člověka v tísni, další půlmilion jsme použili z povodňového konta,“ říká Jiří Velenský s tím, že materiální pomoc poskytlo i několik firem, například dm drogrerie markt. Firmy TPCA, Hyundai, Škoda nebo Hertz nám zase zdarma zapůjčily vozy. S dopravou materiálu pomáhá DSV, autodoprava Michael Měřička nebo Gebrüder Weiss. S koordinací dobrovolníků velmi pomáhá projekt www.povodnovapomoc.cz.

Další pomoc Člověka v tísni velmi záleží na tom, kolik prostředků se podaří shromáždit na povodňovém kontu. Ve sbírání prostředků na pomoc jednotlivým domácnostem významně pomáhají firmy a objevují se i nové trendy. "Oproti předchozím letům organizují velké společnosti daleko častěji zaměstnanecké sbírky. Například zaměstnanci internetového obchodu MALL.CZ mezi sebou vybrali během týdne na povodňové konto Člověka v tísni přes milion korun," říká vedoucí fundraisingového oddělení Člověka v tísni Tomáš Vyhnálek.

Česká televize a Česká filharmonie uspořádají charitativní koncert

Vodafone zase kromě půlmilionového daru a zaměstnanecké sbírky bude až do neděle přidávat ke každé zaslané dárcovské SMS z čísla Vodafone 30 korun. Obchodní řetězce BILLA a PENNY se rozhodly věnovat na povodňové konto milion korun. Aktivně přispět na pomoc postiženým povodněmi se rozhodla i Česká televize s Českou filharmonií. ČT ve středu 26. června v přímém přenosu na programu ČT2 od 20 hodin odvysílá benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje na veřejnou sbírku Člověka v tísni.

Do sbírky se budou moci zapojit i diváci, a to zasláním dárcovské DMS zprávy v průběhu večera. Na programu koncertu, který odehraje Česká filharmonie pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka, jsou symfonie Wolfganga Amadea Mozarta a Antonína Dvořáka.

Na sbírce se dosud sešlo 24, 6 milionu korun

Letošní povodně jsou také často srovnávány s předchozími záplavami. Proto uvádíme několik čísel. V roce 2002 Člověk v tísni za prvních sedm pracovních dnů na veřejné sbírce shromáždili 54 499 311 korun,  při povodních v roce 2009 se za tu samou dobu na povodňovém účtu sešlo 42 539 443 korun, v srpnu 2010 ČvT k sedmému pracovnímu dni na povodňové sbírce měl 16 346 090 korun. Letos jsme měli ten samý den na kontě sbírky 22 800 000 korun.

"Poměr DMS na celkové vybrané částce výrazně klesá. Například letos nám lidé zatím poslali DMS v hodnotě 800 000 korun, zatímco na účtu se sešlo přes 22 800 000 korun. V roce 2009 jsme za stejnou dobu prostřednictvím DMS vybrali přes 13 400 000 a v roce 2010 jsme za stejnou dobu získali na DMS přes 1 880 000 korun," říká vedoucí fundraisingového oddělení Člověka v tísni Tomáš Vyhnálek. "Elektronické bankovnictví je dnes díky chytrým mobilním telefonům daleko snazší a DMS se stala jen jedním z nástrojů, jak mohou lidé na konto přispět," vysvětluje pokles Tomáš Vyhnálek.

Veřejnou sbírku SOS Povodně 2013 otevřel ČvT v neděli 2. června. Dosud se na ní sešlo 24, 6 milionu korun. ČvT zároveň na okamžitou pomoc obětem povodní uvolnil 500 000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni. Na svém webu  ČvT připravil stránku SOS Povodně 2013 se všemi užitečnými kontakty i příručkou pro domácnosti zasažené povodní. Zároveň se každý může podívat do zpráv o využití prostředků na povodňových sbírkách v roce 2002, 2009 a 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…