Pozor na parametry a konstrukci tepelného čerpadla

19.02.2014 9:17

Stále častěji se na trhu objevují vysokoteplotní tepelná čerpadla typu vzduch-voda. Vysokoteplotní tepelné čerpadlo je oproti nízkoteplotním zařízením dražší zhruba o 50 %, můžete jej však hospodárně a komfortně provozovat ve stávajícím otopném systému bez nutnosti výměny radiátorů, navíc vám ohřeje vodu až na 80 °C. Při koupi vysokoteplotního tepelného čerpadla se však vyplatí pozorně si prostudovat technickou dokumentaci.

Pozor na parametry a konstrukci tepelného čerpadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Zvolte si tepelné čerpadlo podle požadované výstupní teploty

Tepelná čerpadla se podle teploty výstupní vody rozdělují na nízkoteplotní, středněteplotní a vysokoteplotní. Teplota výstupní vody určuje, jaký druh vytápění bude nutné v domě instalovat a k čemu bude možné teplo z tepelného čerpadla využít. „Jako nízkoteplotní se označují tepelná čerpadla s teplotou výstupní vody do 55 °C. Tato tepelná čerpadla se běžně používají v kombinaci s podlahovým vytápěním. Naproti tomu vysokoteplotní tepelná čerpadla dokáží ohřát výstupní vodu až na 80 °C a mohou hospodárně pracovat s běžnými radiátory nebo ohřívat teplou užitkovou vodu bez potřeby dohřevu elektropatronou,“ popisuje parametry tepelných čerpadel Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti Enbra, která se specializuje na technická zařízení budov a prodej i servis otopné techniky.

Pozor na praktiky některých výrobců a prodejců

Na značný zájem zákazníků o tepelná čerpadla s vyšší teplotou výstupní vody reagují také výrobci a prodejci. Stále častěji se objevují středněteplotní tepelná čerpadla, která ohřívají výstupní vodu nejčastěji na 60 nebo 65 °C. Většinou se jedná o upravená nízkoteplotní zařízení, která prodejci za účelem lepších prodejů vydávají někdy dokonce i za vysokoteplotní. Konstrukci nízkoteplotního čerpadla lze totiž za účelem zvýšení teploty výstupní vody upravit. Taková zařízení ovšem nejsou vhodná pro trvale vysokoteplotní chod. Pro hospodárný provoz a vysokou provozní spolehlivost při vysokoteplotních spádech je potřeba využít 2 chladivových okruhů. „Zájemci o koupi vysokoteplotního tepelného čerpadla by si měli pečlivě prostudovat jeho technické údaje a dokumentaci. Může se totiž stát, že prodejce označí tepelné čerpadlo za vysokoteplotní a přitom jde pouze o nízkoteplotní či středněteplotní zařízení, jehož konstrukce není pro provoz s vysokou teplotou výstupní vody nejvhodnější,“ popisuje praktiky některých prodejců Ivo Zabloudil.

Zdroji by mělo být přizpůsobeno celé topení v domě

Ačkoli by se laikům mohl zdát opak, vůbec neplatí, že nízkoteplotní tepelná čerpadla jsou horší nebo lepší než vysokoteplotní. Nízkoteplotní tepelné čerpadlo nabízí úsporný provoz v nízkoenergetických domech nebo otopných soustavách, kde není potřeba vyšší teploty výstupní vody než cca 50 °C. Nízkoteplotní tepelné čerpadlo je proto nejvhodnější instalovat například spolu s podlahovým vytápěním, které nepotřebuje tak vysokou teplotu otopné vody. Je-li zde ovšem požadavek na vyšší výstupní teploty nebo na vysoký topný výkon a hospodárný provoz v chladném období, pak je nejvhodnější čerpadlo vysokoteplotní. Tepelná čerpadla tohoto druhu mají dva pracovní okruhy s vlastním kompresorem a jsou proto logicky dražší než běžná nízkoteplotní zařízení. Vysokoteplotní tepelná čerpadla je proto nejvhodnější instalovat do rodinných domů s vyšší tepelnou ztrátou. V takovém případě se totiž vyšší pořizovací náklady vrátí nejrychleji. Návratnost investice na koupi tepelného čerpadla si můžete spočítat na webu teplozapolovic.cz.

O společnosti ENBRA

Firma ENBRA byla založena roku 1991 a od svých počátků až do dnešní doby se profiluje jako klíčový hráč v oblasti technického zařízení budov. Obchodní a zakázkové aktivity společnosti zahrnují mimo jiné také oblast měření spotřeby tepla, indikace dodaného tepla v bytech, rozúčtování nákladů na vytápění, dodávky bojlerů, kotlů, energetické audity budov a mnoho dalšího. Společnost ENBRA provozuje rovněž nejrozsáhlejší síť špičkově vybavených autorizovaných metrologických středisek v ČR a SR.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…